Sadet Karabulut

Sadet Karabulut wijdde zich bijna 15 jaar met hart en ziel aan de publieke zaak als Kamerlid. Toch besloot ze zich in 2021 niet meer verkiesbaar te stellen. Tijd om na te denken over vervolgstappen nam ze niet. Totdat ze, met frisse tegenzin, een coachingtraject inging bij Van Ede & Partners.
Naam cliënt Sadet Karabulut
Uitdaging Er zijn 1001 mogelijke vervolgstappen. Wat wil ik? Hoe kom ik tot de kern?
Oude functie Tweede Kamerlid
Nieuwe functie Chef kabinet voor de gemeente Amsterdam

Om eerlijk te zijn had ik grote twijfels om aan coaching te beginnen. Ik dacht: ik weet toch zeker wel wat ik wil? Ik heb dat niet nodig. Maar ik heb me toch laten overtuigen door verstandige mensen die tegen me zeiden: ‘Je hebt 15 jaar zo hard gewerkt dat je er niet aan toe gekomen bent om met jezelf bezig te zijn, doe het nou wél!’

Dit gaan we even doen, en dan kan ik weer door, was mijn idee

Van Ede & Partners koos ik op gevoel. Dit bureau kwam op mij het meest ervaren en betrouwbaar over. Ik heb gebeld en stond drie dagen later al op de stoep bij mijn coach, Christiaan. Ik was te vroeg, wat ook iets zegt over mijn mindset. Dit gaan we even doen, en dan kan ik weer door, was mijn idee. Maar hij hielp me snel uit de droom. ‘Ga eerst maar even wandelen om af te draaien’, zei hij.

En hij had gelijk: ik zat nog helemaal in het tempo en in mijn rol als Kamerlid – wat normaal is als je iets zo lang met ziel en zaligheid hebt gedaan. Ik was op een fijne manier vertrokken, het was een bewuste keuze, maar vervolgens moest ik het wel even verwerken. En een nieuwe richting vinden voor mezelf. Daar had ik in alle hectiek nog niet bij stilgestaan.

In mijn gesprekken met Christiaan werd mij langzaam maar zeker duidelijk dat ik toch echt met mezelf aan de slag moest. Daar heb ik me aan overgegeven, maar daar moest ik een drempel voor over. In het begin vond ik dat ongemakkelijk, wat natuurlijk precies de bedoeling was. Want ik was alles gewend in de politiek, behalve om naar mezelf te kijken en na te denken over wie ik ben en wat ik wil.

Veel mensen hebben geen idee wat je als Kamerlid allemaal achter de schermen doet

Bij dat ongemak hoorde ook de ontdekking dat het niet vanzelfsprekend was dat je als oud-Kamerlid overal met open armen wordt ontvangen. Dat veel mensen geen idee hebben wat je allemaal doet achter de schermen. Wat voor vaardigheden je nodig hebt. Ineens sta je buiten en moet je jezelf gaan bewijzen. Dat vond ik heel bevreemdend.

Voor mijzelf was het ook nuttig en verfrissend om eens naar het geheel te kijken. Ik wist wel waar ik voor sta en welke kant ik ongeveer op wilde. Maar als je lang in een bepaalde rol zit, heb je zicht op dat deel van je talent dat daarvoor wordt aangesproken. Terwijl je ook gereedschap in andere laatjes hebt liggen dat je minder vaak nodig hebt. Het is handig om daar óók in te kijken. Toen ik dat eenmaal ontdekte en het gesprek aanging, werd het steeds leuker en zag ik er ook het belang van in. En Christiaan wist uitstekend met mijn ongemak om te gaan. We zagen er allebei wel de humor van in.

Het coachingtraject heeft me uiteindelijk heel erg geholpen voor mijzelf mijn vervolgstappen te verduidelijken: wat wil ik nu en hoe pak ik dat aan? Om de tijd te nemen voor reflectie. Dat is goed uitgepakt. Heel gaaf om in mijn eigen stad de publieke zaak te kunnen dienen als chef kabinet in Amsterdam. Daarbij komt mijn ervaring goed van pas: dat ik weet hoe het politieke bestuur werkt en de dynamiek ken. Maar ook het bruggen bouwen, mensen bij elkaar brengen, contacten onderhouden, schakelen op verschillende niveaus. Ik kan mijn ei kwijt.

Neem contact met ons op
Christaan Bramer - Van Ede & Partners

Consulent

Christiaan Bramer

Sadet is gewend om gestelde doelen daadkrachtig en snel te realiseren. Tijdens haar coachtraject stapte ze uit deze sneltrein en nam de tijd om diep te reflecteren op wie ze is en wat ze wil in het perspectief van haar nieuwe toekomst. Hierdoor kon ze een andere storyline bouwen dan verwacht.
Meer lezen over Christiaan Bramer
Doordat Sadet gas terugnam, ontdekte ze nog meer over haar kracht en impact.