Marijke van Beukering

Een halfjaar voor de verkiezingen trad het college waarin Marijke wethouder was af. En hoewel ze al voorzichtig om zich heen aan het kijken was, viel dit haar rauw op haar dak. Van de ene op de andere dag zat ze thuis. Bij Van Ede & Partners (her)ontdekte ze haar waarde voor de arbeidsmarkt.
Uitdaging Help mij ontdekken hoe ik met mijn cv en opleiding een volgende stap kan maken
Oude functie Wethouder
Nieuwe functie Zelfstandig adviseur – en inmiddels Tweede Kamerlid
Duur proces 6 maanden
Consulent Victorine Koningsberger

Formeel krijg je als je wethouderschap ophoudt, drie maanden de tijd voordat je een re-integratietraject ingaat. Maar ik houd niet van stilzitten en al helemaal niet van wachtgeld, dus ik kwam meteen in actie. Met de gemeente sprak ik af dat ik zelf op zoek ging naar een bureau. Ik heb verschillende kennismakingsgesprekken gevoerd en gekozen voor Van Ede & Partners; ik had een prettig gevoel bij het traject dat daar werd aangeboden.

De vraag waarmee ik binnenkwam was: help mij ontdekken hoe ik met mijn cv en opleiding een volgende stap kan maken. En ook: wat voor opleiding zou ik kunnen doen om op een andere manier in de markt te komen? Want ik was dan wel 7,5 jaar wethouder geweest, maar politiek is niet altijd de ideale springplank naar een nieuwe functie. De makkelijkste stap zou zijn om terug te gaan naar mijn oude professie van secretaresse, maar dat paste niet meer bij me. Dat moest ik achter me laten. Maar ik had wel sterk het gevoel dat mijn cv me in de weg zat.

Ik besefte dat ik met mijn werk- en levenservaring óók iets te brengen heb en daar trots op mag zijn.

Bij Van Ede & Partners heb ik diverse trainingen gevolgd en parallel daaraan kreeg ik individuele coaching. Daarbij heb ik veel nieuwe inzichten opgedaan. In feedbackgesprekken was ik steeds weer positief verrast over hoe anderen over mij dachten. Mijn eigen reflex was: wat doe ik hier tussen al die directeuren en managers? Maar door wat ik te horen kreeg, besefte ik dat ik met mijn werk- en levenservaring óók iets te brengen heb. Dat ik daar trots op mag zijn. Dat heeft me ook geholpen om mezelf anders te presenteren.

Daarin heb ik ook dingen áfgeleerd. Ik vond het bijvoorbeeld heel belangrijk om in een groep binnen drie minuten alles van iedereen te weten: wat ze doen, hoe oud ze zijn, of ze kinderen hebben. Ik was heel erg op de anderen gericht. Daar ben ik mee opgehouden. Met als gevolg dat ik zelf veel relaxter was. En ik merkte dat ik die houding ook helemaal niet nodig had om aardig gevonden of gehoord te worden. Dat ik zelfs serieuzer werd genomen.

Ik heb een fijn netwerk overgehouden aan mijn traject.

Ook in praktisch opzicht heb ik veel aan het traject gehad: ik heb er een fijn netwerk aan overgehouden – met een aantal mensen van de groepstrainingen heb ik nog steeds contact. Daarnaast heb ik mijn cv geüpdatet en mijn brieven opnieuw vormgegeven. Heel fijn om daar met medecursisten en consulenten over te kunnen sparren. En toen zich de eerste kansen voordeden, heb ik die samen met mijn consulent Victorine goed voorbereid, waardoor ik zelfverzekerder het gesprek in ging. Ik wist wat ik wilde en wat ik te brengen had.

Mede dankzij Van Ede & Partners heb ik de paar jaar tussen mijn wethouderschap en mijn Tweede Kamerlidmaatschap kunnen overbruggen met mooie interim opdrachten: eerst als projectcoördinator van het programma Schone Lucht in de regio IJmond en daarna als kwartiermaker voor een fusie van zes partijen in de jeugdzorg. Complexe vraagstukken waarin ik mijn ervaring als wethouder goed kon gebruiken. Het traject heeft mij er ook van overtuigd dat ik in de Tweede Kamer echt iets te zoeken heb. In deze functie komt alles bij elkaar.

Meer informatie?

Wil je meer weten over wat Van Ede & Partners voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een kop koffie.

Bel voor een kosteloos kennismakinggesprek met 020 673 4039 of met een Van Ede & Partners-vestiging bij je in de buurt. Klik hier voor een overzicht van onze vestigingen.

 

Neem contact met ons op
Victorine Koningsberger ZT2109 0943 LR

Consulent

Victorine Koningsberger

Toen ik Marijke ontmoette, ervaarde ik direct haar positieve en voorwaartsgerichte energie! Vanuit haar dienstbare kwaliteit is Marijke gericht op ‘er zijn’ voor mensen en onderwerpen die ze belangrijk vindt. Daarin ging ze soms voorbij aan zichzelf, zeker in haar rol als wethouder. In haar traject vond Marijke een nieuwe balans. Ze vergrootte en verdiepte haar eigen zelfbewustzijn en bleef actief in de arbeidsmarkt. Zo hervond ze zichzelf en maakte een mooie, nieuwe keuze in haar carrière.
Meer lezen over Victorine Koningsberger