Roeland de Graaff

Roeland de Graaff was manager Processen, Informatisering & ICT bij woningcorporatie Vestia. Een uitdagende baan in een organisatie waar hij al jaren thuis was, met veel verantwoordelijkheden, complexe projecten, veertig medewerkers in zijn team … Toch ging hij weg. Een beslissing waar hij geen spijt van kreeg.
Probleem/uitdaging Hoe kan ik effectiever leiding geven en mensen meenemen in mijn visie?
Oude functie Manager Processen, Informatisering & ICT bij Vestia
Nieuwe functie Zelfstandig organisatieadviseur
Duur proces 9 maanden
Consulent Jan Brinkman

Het knaagde al een tijdje bij Roeland. “Ik kreeg niet meer voor elkaar wat ik dacht dat nodig was voor de organisatie”, legt hij uit. “Het stagneerde, en eigenlijk wilde ik weg. In eerste instantie liet ik me overhalen om te blijven, ik was loyaal. Maar het bleef knagen, en uiteindelijk ben ik toch vertrokken.”

Hoewel hij zelf de knoop had doorgehakt, had hij even nodig om zijn teleurstelling te verwerken. Maar na een time-out van twee maanden was het tijd om zich op zijn toekomst te beraden. Omdat hij dat goed wilde doen, doordacht en bewust, schakelde hij Van Ede & Partners in om hem hierin te begeleiden. Zijn traject begon met een zelfanalyse. “Ik vond het uiterst nuttig om de zelfanalyse te schrijven en die met mijn consulent Jan Brinkman te bespreken. Dat leverde helder inzicht op in mijn patronen en drijfveren. Mijn leven lang stel ik al hoge eisen aan mezelf en doe ik er alles aan om anderen – mijn ouders voorop – niet tot last te zijn. Ik regelde het zelf wel.”

Die mentaliteit van doorpakken en niet opgeven had Roeland ver gebracht, maar er was een keerzijde. “In mijn werk maakte ik onvoldoende gebruik van de kwaliteiten van de mensen om mij heen. Wat ik bovendien te weinig deed, was loslaten, medewerkers voorgaan in leren en bijstaan in hun ontwikkeling. En ondertussen zocht ik onvoldoende steun bij mijn collega-managers en mijn eigen leidinggevende. Daardoor voelde alles alsof ik er alleen voor stond.”

Ik heb beter naar mezelf leren luisteren, en daardoor ook naar de ander.

Bij Van Ede & Partners leerde Roeland het over een andere boeg te gooien. “Ik ging inzien dat ik de hoge eisen die ik aan mezelf stel, niet zonder meer van mijn medewerkers kan eisen. Ik leerde aandacht te hebben voor wat er in mij omgaat, om daarbij stil te staan en niet meteen te reageren. Ook de meditatiesessies bij Van Ede & Partners hielpen daarbij, die vond ik heerlijk. Ik ging letterlijk beter ademhalen. Ik kreeg de rust me te heroriënteren en dankzij de gestructureerde aanpak kreeg ik inzicht in wat me te doen stond.”

Dit leverde een nieuwe start op: Roeland besloot voor zichzelf te beginnen als organisatieadviseur en een opleiding professionele communicatie te volgen bij Phoenix om effectiever te kunnen samenwerken. Inmiddels haalt hij de ene na de andere opdracht binnen, vaak via relaties. “De eerste opdracht was spannend, maar het ging goed. Ook door de persoonlijke groei die ik heb doorgemaakt. Ik kan de mensen in projectteams nu beter begeleiden. Ik heb meer oog voor hun inbreng en laat ze hun eigen tempo bepalen. En waar ik eerst vooral gericht was op proces en structuur, hebben nu de mens en het contact ruimte in mijn werk. Heerlijk om zelfstandig en tegelijkertijd mét mensen te werken. Ik heb beter naar mezelf leren luisteren, en daardoor naar de ander. Zo ben ik niet alleen zelf in beweging gekomen, maar laat ik ook anderen beter bewegen.”

Bekijk hier het profiel van Roeland op LinkedIn. 

Neem contact met ons op