Plan B – Altijd een alternatief plan achter de hand houden

Plan B – Altijd een alternatief plan achter de hand houden

Na een mooie carrière bij een financiële instelling, met uiteindelijk een rol in de directe nabijheid van de raad van bestuur, overkomt het ook deze client. Hij raakt zijn baan kwijt. Het wegvallen van enkele bestuurders betekende ook het einde van zijn loopbaan. Een risico waarvan hij zich bewust was, maar dat hij eigenlijk altijd ontkend of weggestopt heeft. Zo gaat dat nu eenmaal, je bent druk aan het werk en hebt geen aanleiding om over de toekomst na de denken.

Zoekrichting

De meesten cliënten zijn niet op dergelijke omstandigheden voorbereid. Deze man  was al dertig jaar verbonden aan zijn werkgever en had al die tijd niet of nauwelijks contact gehad met de wereld buiten deze werkgever. Hij is eind vijftig en vraagt zich af hoe het tegenwoordig werkt om een nieuwe werkbestemming te vinden. Het Van Ede-traject geeft hem inzicht wat hij graag zou willen doen. Zijn passie voor sport en zijn financieel bestuurlijke achtergrond leiden hem naar de ambitie om een bestuurlijke rol in de sport te vervullen. Dat noemen we een zoekrichting; de combinatie van de gewenste rol (bestuur) en de geambieerde bedrijfstak (sport).

Netwerken

Grondig analyseert hij de ontwikkelingen en uitdagingen in de sportwereld. Daarna voert hij, via een zijn relaties, netwerkgesprekken met sportbestuurders en -instanties. In een half jaar tijd heeft hij veel leuke en inspirerende gesprekken gevoerd en een steeds beter en completer beeld gekregen van de ins en outs van de sportwereld. Deel van dat beeld is dat de gewenste bestuursfuncties schaars zijn en dat het matig wordt beloond. Een betaalde functie wordt echt lastig. Wel vindt hij een vrijwilligersfunctie als financieel bestuurder bij een sportbond. Plan A levert hem niet een betaalde bestuursfunctie op in de sportwereld.

Tijd voor Plan B

Hij keert terug naar zijn oorspronkelijke vakgebied van Finance & Control. Hij heeft een strategische oriëntatie en een holistische blik . Hij vindt het leuk een bijdrage te leveren aan de inrichting en de besturing van het realiseren van bedrijfsdoelen.  Hoe kom je van missie, visie en strategie naar jaarplannen en het realiseren van deze plannen? En vooral hoe ga je dat proces besturen? Daarnaast vind hij het leuk om iets te doen op het gebied van jaarverslagen.

Zelfstandig ondernemen

Hij wil proberen als ZZP-er op dit gebied opdrachten uit te voeren. Samen met zijn consulent ontwikkelt hij een bedrijfsplan. Voordat hij zich als zelfstandige gaat vestigen onderzoekt hij in de markt of er behoefte bestaat aan de diensten die hij heeft ontwikkelt. Ook nu benadert hij zijn netwerkcontacten met het verzoek eens van gedachten te wisselen. Al snel blijkt er behoefte te zijn aan zijn diensten en raakt hij met één van deze contacten serieus in gesprek en verwerft hij een mooie opdracht.

Herhaalde opdracht

Inmiddels is zijn eerste opdracht al verlengd en werkt hij al anderhalf jaar met veel plezier voor deze opdrachtgever. Wat hij doet? Hij  is actief in het opzetten van de managementinformatie en het organiseren van de besturing en de bestuur cyclus er omheen. Daarnaast coördineert hij de totstandkoming van één van de jaarverslagen voor deze organisatie. Precies volgens Plan B.

Andere interessante artikelen 

Hoe beëindigt Bob zijn carrière met voldoening?

Klik hier om te lezen

Carrière abrupt onderbroken, en dan?

Klik hier om te lezen

Podcast: Hoe beëindigt Bob zijn carrière?

Klik hier om te luisteren