“Gebruik je hoofd en volg je hart”

“Gebruik je hoofd en volg je hart”

Niels studeerde rechten aan de Universiteit Leiden en deed zijn master Human Development in Organisations aan de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste studie met het hoofd en de tweede vanuit het hart.

Leidinggevende en managementrollen lopen als rode draad door zijn carrière, zowel aan de businesskant als aan de meer specialistische HRM kant. Hij vindt het fascinerend “hoeveel energie er vrij komt als je een omgeving creëert waar mensen het vertrouwen en de ruimte krijgen om te werken met hun specifieke kwaliteiten en talenten”. Niels is sinds 2017 verbonden aan Van Ede & Partners in Amsterdam als loopbaancoach en in 2020 werd hij directeur van deze vestiging. Daarnaast is hij lid van de raad van commissarissen van Rabo Bank Haarlem-IJmond.

Waarom ben jij verbonden aan Van Ede & Partners, wat is jouw drijfveer?

Niels: “Mijn eerste kennismaking met Van Ede & Partners was als opdrachtgever. Ik werd meteen geraakt door de ‘bezielde zakelijkheid’ die werd toegepast: aandacht voor zowel het rationele, (het hoofd, gegrond zijn) als voor de bezieling (het hart, het ontdekken van je persoonlijke talenten en dat wat echt waardevol voor je is). Wat mij drijft is het ontwikkelen van het potentieel van een cliënt.”

Wat is jouw rol binnen Van Ede & Partners?

“Naast loopbaancoach ben ik vestigingsdirecteur in Amsterdam. Ik beschouw mijn werk niet als een baan, maar als een rol die onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Ik wil mij inzetten voor het ontwikkelen van mensen en organisaties, zowel op zakelijk als bezielend niveau en op die manier een bijdrage leveren aan het realiseren van een betere wereld, waarin mensen zich verbonden voelen met zichzelf, hun organisaties en hun klanten.”

Wat typeert jouw aanpak als loopbaancoach?

“Vertrouwen en aandacht geven aan de cliënt en zijn ontwikkeling. Dit doen we met behulp van een metafoor van een bloembol. Hoewel je in die bloembol de bloem zelf nog niet ziet, is deze wel aanwezig als potentieel. Ik wil een cliënt begeleiden om zijn potentieel, de prachtige bloem, te laten groeien. 

 ‘Je moet bewegen om in de zon te blijven’

Dat doe ik door het stellen van vragen, door te begrijpen, te voelen en door verbinding met de cliënt te zoeken. Samen zoeken we de essentie zodat hij een concrete volgende stap kan zetten naar een nieuwe bestemming. Ik geef aandacht aan de vraag wat ervoor nodig is om deze bestemming te realiseren, te behouden en niet te verliezen. Dit kun je doen door te denken vanuit overvloed en jezelf niet te beperken.” 

Wat betekent voor jou de zin van werk?

“Voor mij zit de zin van mijn werk in het leveren van een bijdrage aan een betere maatschappij. Ook de mogelijkheid om mijzelf te ontwikkelen is voor mij zingeving in mijn werk. Ik denk dat je anderen kunt helpen in hun ontwikkeling als je je eigen ontwikkeling niet uit de weg gaat. Het gevoel ertoe te doen is voor mij belangrijk, te ervaren dat, zonder mijn bijdrage, ‘het’ anders zou zijn gelopen. In mijn werk kun je waardering en erkenning geven én krijgen voor wat we doen. Om te horen: ‘Wat leuk dat je er was vandaag’. Dat voelt goed.”

Vertel eens een mooie cliëntervaring.

“Ik kan vertellen over mijn persoonlijke ervaring. In mijn toenmalige baan had ik het goed. Ik werd vorstelijk beloond en reed in een glanzende leaseauto, twee kinderen, een zeilboot et cetera, ik had het leven helemaal voor elkaar. Maar er klopte iets niet. In mijn werk telde alleen de weg omhoog en moest ik steeds harder werken. Ik had geen vertrouwen meer in mijn baas en ik voelde me niet gelukkig. Ik werd cliënt bij Van Ede & Partners en daar kreeg ik de ruimte om met verschillende mensen te praten over hoe ik op een zinvolle manier mijn loopbaan kon vervolgen. Er werd naar mij geluisterd, ik voelde me gehoord. Dat gaf een gevoel van bevrijding. Ik koos ervoor om voor mezelf te beginnen en richtte het bedrijf Holgersson op. Niels, dat kleine, bescheiden, kwetsbare jongetje, die in de grote wereld ging doen wat er nodig was … ondanks zichzelf.”

Heb jij een tip voor een potentiële cliënt?

“Een quote van Niels Holgersson: ‘Je moet bewegen om in de zon te blijven’. Denk na over jouw eigen ontwikkeling. Wees je bewust van wat je aan het doen bent en wat je te doen hebt. Gebruik je hoofd en volg je hart. Ga op zoek naar de zon door proactief te zijn. Dat is veel beter dan reactief te zijn, want dan loop je het risico te worden overvallen door wat je van anderen moet in plaats van wat je zelf wilt.

Wat betekent succes in jouw werk binnen Van Ede & Partners?

“Succes is voor mij als cliënten weer geloven in hun eigen kracht. Maar succes is voor mij ook dat ik als een goed rentmeester Van Ede & Partners en haar gedachtegoed kan doorgeven aan de toekomst. Daarvoor moeten we onszelf aanpassen aan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zodat ons mooie werk kan worden gecontinueerd, door veel mensen te bereiken en te begeleiden. Het businessmodel voor een succesvolle toekomst is mijns inziens oprechte aandacht voor mensen.”

Tot slot: Heb je een interessante boekentip?

“De levende onderneming’ van Arie de Geus. Over het bereiken van bestaanszekerheid door jezelf continue aan te passen aan de omgeving. Een ander boek: ‘Synchroniciteit’ van Joseph Jaworski. Dit boek heb ik gelezen in de tijd dat ikzelf cliënt was bij Van Ede & Partners.  Het levensverhaal van Jaworski heeft mij geholpen te ontdekken dat ik moet werken met mijn hoofd én met mijn hart. Dan ontstaat synchroniciteit en worden dromen werkelijkheid.’

 

Tekst/interview: Derick Maarleveld

Wil je meer weten over Niels en zijn werk bij Van Ede & Partners? Klik hier

Terug naar Interviews

Niels Schotanus

Is werkzaam bij: