"Aandacht geven is het nieuwe goud"

"Aandacht geven is het nieuwe goud"

Monique de Koning, van huis uit chemisch analist maar met een lange staat van dienst als sales- en verandermanager, volgde ooit zelf een traject bij Van Ede & Partners. Ze wilde eigenlijk met een paar gesprekken klaar zijn, maar zo werkte het niet. Na een paar sessies gaf ze zich over en dat heeft haar veel gebracht. Ze had veel beter inzicht in wat ze kon. Ze was zo enthousiast dat ze vaak anderen adviseerde om naar Van Ede & Partners te gaan. Nu, ruim vijftien jaar later en veel ervaring rijker, is ze terug. Dit keer als directeur en consulent bij de vestiging in Rotterdam.

Waarom heb je voor Van Ede & Partners gekozen?

“Van Ede & Partners kwam toevallig weer op mijn pad. Na mijn traject heb ik veel mooie opdrachten gedaan, in de offshore, de bouw, staal, engineering - de stoere mannenwereld – en veel gereisd. In 2014 heb ik samen met contacten uit de zorgsector een maatschap opgericht en sindsdien deed ik vooral trajecten in de zorg. Ook met veel plezier. Maar toen kwam corona en stond alles stil. Ik begon me af te vragen: wat wil ik nu nog meer? Daar ben ik mee naar Van Ede & Partners gegaan; ik wilde gewoon twee of drie gesprekken om daarover te sparren. Na afloop kreeg ik het aanbod om directeur te worden van de vestiging in Rotterdam. Dat vond ik echt een cadeau. Niet alleen omdat ik al jaren in de luwte ambassadeur was van Van Ede & Partners, maar ook omdat hier al mijn ervaring, al die verschillende disciplines waarin ik gewerkt heb, bij elkaar komen.”

Waar zit de link tussen sales- en verandermanagement en loopbaancoaching?

“Ik heb nog niet alles verteld. Ik was 15 jaar ondernemer, maar daarnaast vond ik het ontzettend leuk om aan de keukentafel mensen te helpen die voor zichzelf wilden starten.  Jonge mensen, high potentials, professionals, ze bleven via via toestromen. Ik heb veel ervaring met groepen meekrijgen, afdelingen reorganiseren en procesverbeteringen. Maar dat menselijke aspect, die een-op-een gesprekken liggen mij ook goed. Dat wilde ik meer gaan ontwikkelen. Dus voor mij voelt deze plek als de missing link in mijn loopbaan.”

Wat vind je mooi aan dit werk?

“Als directeur gaat mijn aandacht vooral uit naar het reilen en zeilen van Van Ede & Partners en het werken aan onze zichtbaarheid. Ik zet mijn ambassadeurschap dus voort, en met overtuiging. Wat ik echt mooi vind is het gedachtegoed van Van Ede & Partners, waarin het om het aangeboren talent gaat. Ik gun iedereen een plek waar hij of zij helemaal tot zijn recht kan komen. Dat lukt het beste als je weet wat je aangeboren talent is en beseft dat je uniek bent. Omdat je dan in je kracht komt. Dan kunnen we verder kijken hoe we dat naar buiten brengen, en kom je op de plek waar je ook hoort te zijn. Als consulent vind ik het mooi om de weg daarnaartoe te begeleiden. Maar ik wil wel resultaat zien. Ik ben heel Rotterdams, niet kletsen, maar aanpakken, maar ook van: is het zinvol? Heb je er iets aan gehad? Anders is het net zoiets als vermoeid van je werk op vakantie gaan, twee weken in de zon gaan liggen en totaal niet uitgerust thuiskomen. Het moet wel zinvol zijn wat je doet. Zingeving in werk is voor mij dan ook: het nuttige toevoegen. Iets bijdragen waar de wereld een beetje mooier van wordt.”

Wat typeert daarin jouw aanpak?

“Ik ben iemand die mogelijkheden ziet, in actie komt, out of the box denkt. Mensen in hun kracht zet, inspireert, aanmoedigt. En mijn aanpak is vooral praktisch, ik maak dingen concreet: wat zég je nou eigenlijk? Dat deed ik ook al bij die keukentafelgesprekken. Ik houd van goed luisteren en kijken wat er speelt: waar word je blij van? Maar ik kan ook zeggen: ‘Oké, je hebt een opleiding gedaan en nu wil je coach worden. Hoe denk je dat dat werkt? Besef je dat je 4-5 jaar bezig bent voordat je een praktijk hebt opgebouwd?’ Ik geef ook adviezen die mensen minder leuk vinden om te horen, maar ik buig het altijd om naar iets positiefs. Iets waar iemand wel iets aan heeft en weer verder kan."

Leer je zelf van cliënten?

“Ik leer elke dag, van elke cliënt. Bijvoorbeeld doordat ik soms beroepen tegenkom waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Maar ook wel dat er veel buitenkant is, veel schone schijn. Als ik dan na die succesverhalen vraag wat er niet goed gaat, stuit ik vaak al snel op zure periodes in iemands leven die zijn weggeduwd. Veel mensen zijn niet gewend om eerlijk te mogen zeggen wat dat met ze doet. Ik beschouw het als een compliment dat cliënten dat bij mij in veiligheid kunnen vertellen, dat ze het vertrouwen hebben dat het niet naar buiten komt. Toen ik in mijn jonge jaren in Amerika woonde, zei iemand: ‘You are easy to talk to’, een mooie uitdrukking die moeilijk te vertalen is. Ik denk dat dit een van mijn aangeboren talenten is. Dat brengt mij veel: elk inkijkje in een ander leven verrijkt mijn eigen leven. Cliënten begeleiden is geven, maar ook ontvangen. Die houding zie ik ook bij collega’s.”

Wat wil je (potentiële) cliënten meegeven?

“Ik zou iedereen ergens in zijn loopbaan een traject bij Van Ede & Partners toewensen. Uit eigen ervaring weet ik hoeveel baat je daarbij kunt hebben. Door Van Ede & Partners ben me pas echt bewust geworden van wat ik kan, en dat dat niet vanzelfsprekend is. Er zijn natuurlijk meer goede coaches, maar waarin Van Ede & Partners zich vooral onderscheidt, zijn de groepstrainingen. Die heb je onder andere nodig om te leren hoe je je verhaal naar buiten kan brengen. Werkgevers die dit hun medewerkers gunnen vergroten daarmee te kans om talenten te behouden. De bedrijfsfiets en het gratis sportabonnement zijn wel een beetje voorbij. Mensen willen ertoe doen, van waarde zijn, waarde toevoegen. Juist daarom is aandacht voor talent zo belangrijk. Ik denk oprecht dat die aandacht het nieuwe goud is.”

 

Terug naar Interviews

Monique de Koning

Is werkzaam bij:

Ook interessant: