Purpose

Purpose

Door Cora van de Put

In mijn werk als consulent bij Van Ede & Partners merk ik elke keer weer dat het niet om werk alleen gaat maar om bestemming en om waarde toevoegen en een antwoord bieden op wat de wereld nodig heeft.

Natuurlijk is werk nog steeds een belangrijk onderwerp maar het is geen op zichzelf staand thema meer.

Werk vormt onderdeel van een groter geheel waarin andere thema’s zoals vitaliteit, persoonlijke groei, balans werk en privé, van (maatschappelijke) betekenis willen zijn of persoonlijk leiderschap net zo belangrijk zijn.

Als we de thema’s clusteren verschijnt er een driehoek met drie pijlers: werk, privé en (mentale) gezondheid/zingeving. Deze drie pijlers van de driehoek vormen een belangrijke basis. Gaat er op één pijler van deze driehoek iets mis, dan heeft dat meestal ook direct gevolgen voor één of beide andere pijlers van deze driehoek.

In de praktijk betekent dit dat we zowel intern als extern met onze cliënten in gesprek gaan over vraagstukken als:  

  • Hoe kun je je carrière aanwenden om de belangrijkste wereldproblemen te helpen oplossen?
  • Hoe zorg je ervoor dat je inkomenszekerheid hebt zonder je te binden aan één werkgever
  • Wat maakt je carrière vervullend?
  • Hoe zorg je voor een duurzaam goede balans tussen werk en privé
  • Op welke wijze ben je van betekenis voor jezelf en voor anderen?

De zin van werk betekent voor mij dan ook dat werk je in staat stelt om samen te leven, samen te werken met anderen. Als je met je talent jouw rol pakt en je verantwoordelijkheid neemt kun je een bijdrage leveren om het leven een stukje mooier en de wereld beter te maken. Dat klinkt wellicht wat hoogdravend maar die bijdrage leveren, is waar het om gaat. Dat geeft zin aan werk en het leven.