Plan B

Plan B

Plan B 

Na een mooie carrière bij een financiële instelling, met uiteindelijk een rol in de directe nabijheid van de raad van bestuur, overkomt het ook deze cliënten. Je raakt je baan kwijt. Het wegvallen van enkele bestuurders betekende ook het einde van jouw loopbaan. Een risico waarvan je je bewust was, maar dat je eigenlijk altijd ontkend of weggestopt hebt. Zo gaat dat nu eenmaal, je bent druk aan het werk en hebt geen aanleiding om over de toekomst na de denken.

De meesten cliënten zijn niet op dergelijke omstandigheden voorbereid. Jij was al dertig jaar verbonden aan jouw werkgever en hebt al die tijd niet of nauwelijks contact gehad met de wereld buiten deze werkgever. Je bent eind vijftig en vraagt je af hoe het tegenwoordig werkt om een nieuwe werkbestemming te vinden. Het Van Ede-traject geeft je inzicht wat je graag zou willen doen. Je passie voor sport en je financieel bestuurlijke achtergrond leiden je naar de ambitie om een bestuurlijke rol in de sport te vervullen. Dat noemen we een zoekrichting; de combinatie van de gewenste rol (bestuur) en de geambieerde bedrijfstak (sport).

Grondig analyseer je de ontwikkelingen en uitdagingen in de sportwereld. Daarna voer je, via een je relaties, netwerkgesprekken met sportbestuurders en -instanties. In een half jaar tijd heb je veel leuke en inspirerende gesprekken gevoerd en een steeds beter en completer beeld gekregen van de ins en outs van de sportwereld. Deel van dat beeld is dat de gewenste bestuursfuncties schaars zijn en dat het matig wordt beloond. Een betaalde functie wordt echt lastig. Wel vind je een vrijwilligersfunctie als financieel bestuurder bij een sportbond. Plan A levert je niet een betaalde bestuursfunctie op in de sportwereld.

Je keert terug naar je oorspronkelijke vakgebied van Finance & Control. Je hebt een strategische oriëntatie en een holistische blik . Jij vindt het leuk een bijdrage te leveren aan de inrichting en de besturing van het realiseren van bedrijfsdoelen. Hoe kom je van missie, visie en strategie naar jaarplannen en het realiseren van deze plannen? En vooral hoe ga je dat proces besturen? Daarnaast vind je het leuk om iets te doen op het gebied van jaarverslagen.

Je wil proberen als ZZP-er op dit gebied opdrachten uit te voeren. Samen met je consulent ontwikkel je een bedrijfsplan. Voordat je je als zelfstandige gaat vestigen, onderzoek je in de markt of er behoefte bestaat aan de diensten die je hebt ontwikkeld. Ook nu benader je jouw  netwerkcontacten met het verzoek eens van gedachten te wisselen. Al snel blijkt er behoefte te zijn aan jouw diensten en raak je met één van deze contacten serieus in gesprek en verwerf je een mooie opdracht. Inmiddels is je eerste opdracht al verlengd en werk je al anderhalf jaar met veel plezier voor deze opdrachtgever. Wat je doet? Je bent actief in het opzetten van de managementinformatie en het organiseren van de besturing en de bestuurcyclus eromheen. Daarnaast coördineer je de totstandkoming van één van de jaarverslagen voor deze organisatie. Precies volgens Plan B.