Midden vijftig en dan valt het doek – What’s next?

Midden vijftig en dan valt het doek – What’s next?

Midden vijftig en dan valt het doek – What’s next?

e bent opgeleid bij een toonaangevende multinational in fast moving consumers goods (FCMG). Elf mooie jaren in sales-, marketing- en people management. Dan word je gevraagd het familiebedrijf te gaan leiden. Ook in de FCMG business, maar in een andere productcategorie. Je wordt mede-eigenaar en werkt samen met je collega-aandeelhouders aan de verdere uitbouw van hun bedrijf. Import- en distributie is jullie vak. Jullie vertegenwoordigen grote internationale merken op de Nederlandse markt. FMCG is een zeer competitieve markt met steeds minder fabrikanten/merkeigenaren die steeds meer marktaandeel beheersen. Na twintig succesvolle jaren verliest hun bedrijf de distributierechten van enkele grote merken en besluiten de aandeelhouders het bedrijf op te heffen. Inmiddels werken grote FMCG multinationals in de meeste landen via hun eigen vestigingen, waardoor er geen plaats is meer voor lokale importeurs/distributeurs. Na ruim dertig jaar ervaring in de FMCG business valt het doek voor jou. Je bent dan midden vijftig, vol energie. What’s next?

Oriëntatie op de derde fase in jouw carrière brengt je in contact met Van Ede & Partners. Je wordt gestimuleerd een zelfanalyse te schrijven. Op welke ‘achievements’ uit het verleden ben je trots? Hoe beoordelen jouw ex-collega’s, vrienden en familie jouw persoonlijkheid, je kwaliteiten en ook je beperkingen? Je schrijft jouw biografie en analyseert jouw verleden, zakelijk en privé. Het abrupte einde van het familiebedrijf is hard aangekomen. Je voelde je thuis in de FMCG business én met de mensen in jouw bedrijf. Het samenwerken met je collega’s en je medewerkers was je lust en je leven. Je was sterk gericht op de interne organisatie en altijd bezig met de ontwikkeling van ‘jouw mensen; een ware people-manager.

Je bent dan midden vijftig, vol energie. What’s next?

Binnen Van Ede & Partners word je begeleid door een team van een psycholoog en een consulent. De psycholoog helpt je het verlies van het familiebedrijf te accepteren. Zonder acceptatie van de nieuwe situatie is nadenken over de toekomst heel moeilijk. Je begrijpt de logica hiervan en gaat vervolgens aan het werk met jouw consulent om je zakelijke toekomst vorm te geven. Logisch lijkt om een baan als general manager in een kleinere organisatie of commercieel directeur in een groter bedrijf te ambiëren. Ook denken jullie aan jouw liefde voor people management. HRM management is wellicht ook een goede zoekrichting.

Van Ede & Partners adviseert haar cliënten naast het zoeken naar geschikte vacatures ook ‘thematisch’ te netwerken in de gewenste zoekrichting. In jouw geval blijkt dat ook te leiden naar een nieuwe baan. Je hebt voor het schrijven van je zelfanalyse feedback gevraagd aan diverse zakelijke relaties, die daardoor begrijpen dat je beschikbaar bent voor een nieuwe zakelijke uitdaging. Dat is een gouden greep, want vanuit jouw netwerk word je een baan aangeboden door een equity fund, dat een general manager zoekt voor één van hun bedrijven in de FMCG business. Dat is een logische volgende stap en binnen een paar maanden word je de nieuwe general manager van dit FMCG bedrijf, waar de aandacht voor de medewerkers op de achtergrond is geraakt. Je kunt hier naar hartenlust werken aan de business én aan de ontwikkeling van de mensen. Een ideale combinatie.