IK, EEN SAAIE MAN? Dat ben ik helemaal niet!

IK, EEN SAAIE MAN? Dat ben ik helemaal niet!

Een avonturier werkt als financieel consultant voor een internationaal adviesbureau. Op zich een leuke baan, maar er knaagt iets in de gedachten van deze jonge man. Na een werkdag komt hij vaak heel moe thuis. Hij krijgt geen energie meer van zijn werk. Zijn baan voelt niet goed meer. Aanvankelijk was hij blij met deze baan, want hij kon zijn financiële kennis uit zijn studie goed gebruiken. Op een goede dag is hij in Dubai om te werken aan een opdracht voor een retail-bedrijf om de winstgevendheid van deze organisatie te optimaliseren. Veel spreadsheetwerk tot in de late uurtjes. Het was een goed betaalde opdracht, maar hij kreeg geen voldoening om de toch al rijke retailondernemer nog rijker te maken. Hij realiseerde zich dat hij op het verkeerde spoor zat.

Loopbaanbegeleiding

In Nederland weer teruggekomen zoekt contact hij met een loopbaanconsulent en legt zijn leervraag aan hem voor. Hij wil graag uitvinden welk beroep nou echt bij hem past. Een beroep waar hij echt blij van wordt. Een beroep dat maatschappelijk relevant is en hem energie geeft.

Zelfanalyse
Hij werkt aan zijn zelfanalyse en bepaalt zijn meest kenmerkende persoonlijke eigenschappen. Energiek, eerlijk, hardwerkend, betrouwbaar en beschouwend. Zijn talenten geven aan dat hij goed kan analyseren, problemen kan oplossen, conceptueel kan denken, goed kan luisteren en heel resultaatgericht is. Zijn drijfveren: het beste uit jezelf halen, van betekenis zijn voor anderen, waardering krijgen en iets moois realiseren. Zijn waarden worden bepaald door eerlijkheid, dienstbaarheid, vertrouwen en respect.

Reflectie
Samen met zijn consulent bespreekt hij zijn zelfanalyse en associeert hij al zijn persoonskenmerken, talenten, drijfveren en waarden. Het valt de consulent op dat zijn consulent weinig energie uitstraalt. Hij beantwoordt zijn vragen wat plichtmatig.


Portretschilderij
Op een gegeven moment vraagt de consulent hem om zich voor te stellen en te beschrijven hoe een portretschilderij van hem met deze kenmerken eruit zou zien. Na enig nadenken zegt hij: ‘Ik vind die man op dat portret een saaie man, maar zo ben ik helemaal niet! Ik ben veel creatiever en grappiger, vroeger had ik allerlei ideeën om leuke dingen te maken. Ik bouwde altijd dingen in de zandbak als klein kind, maar ook later vond ik het leuk om voorwerpen te maken. Die man ben ik niet.’

Ik vind die man op dat portret een saaie man, maar zo ben ik helemaal niet!

Verwachtingen
Waarop de consulent hem vraagt: ‘Wie ben je dan wel en hoe komt het dat dit niet blijkt uit jouw zelfanalyse?’ Na enig nadenken komt de aap uit de mouw. De jonge man heeft meer aandacht in zijn zelfanalyse gegeven aan hoe hij denkt te kunnen voldoen aan de verwachtingen, die gesteld worden aan een financieel consultant. Aan wat hij denkt dat er van hem wordt verwacht en niet wie hij echt is, en wat hij echt wil gaan doen in zijn leven.

Heroriëntatie
De consultant vraagt de jonge man nu om zijn zelfanalyse aan te passen en nu goed na te denken over wie hij echt is en wat hij echt graag wil doen. Na een paar weken komt de jonge man terug bij zijn consulent. Hij ziet er energiek uit en straalt als een mooi zonnetje. Hij is tot de ontdekking gekomen dat hij zijn creativiteit en zijn drive om dingen te maken en de kick die dat geeft, helemaal had verdrongen.

Nieuw perspectief
Door deze ‘ontdekking’ krijgt de jonge man een ander zicht op zijn toekomst en in welke omgeving hij wil werken. Hij wil als financieel manager werken in een bedrijf in de maakindustrie. Hij wil in de omgeving werken waar echte dingen worden gemaakt waarmee mensen vooruit kunnen en op hun beurt mooie dingen met kunnen doen. Wel vanuit zijn vakkundigheid als financial, maar in een voor hem inspirerende maakomgeving.

Nieuwe energie
Hij werkt nu als financial manager in een maakbedrijf, waar hij helpt het bedrijf verder te laten groeien met het perspectief om aandeelhouder te worden.