CEO of BUSINESS CONSULTANT – People manager in business

CEO of BUSINESS CONSULTANT – People manager in business

Een koning van middelbare leeftijd met business ervaring in verschillende organisaties en verschillende landen verliest zijn baan en meld zich bij een outplacementcoach.
Expertise
Deze manager heeft een technische achtergrond en heeft gewerkt voor fabrikanten van machines en vervoersmiddelen. Hij heeft vestigingen geleid in verschillende landen. Zijn stijl van werken is mensgericht, zowel intern naar zijn medewerkers als extern naar de klanten van het bedrijf. Naast zijn commerciële- en people-management vaardigheden en ervaring heeft deze man zijn analytische vaardigheden benut om de organisatiestructuur van bedrijven aan te passen aan de eisen van veranderende marktomstandigheden.

Ambities
Met zijn outplacementcoach bespreekt hij wat hij het liefste zou willen doen. En dat is zijn expertise inzetten als zelfstandig business consultant om bedrijven te adviseren op het gebied van commerciële activiteiten, human resources en organisatieontwikkeling. De vrijheid van handelen van de zelfstandige business consultant spreekt hem enorm aan. Een andere ambitie is om voor een internationale onderneming reorganisaties te leiden, waarin ook commercie en human resources een rol speelt. Hij geeft ervaring op dit gebied, is pas 50 jaar en heeft nog een ‘halve’ carrière voor zich liggen. Wellicht is het nog te vroeg om al zelfstandig te worden en kan hij zijn expertise in loondienst nog verder uitbouwen. Hij kan altijd nog de stap make naar zelfstandigheid.

Netwerken
In overleg met zijn outplacementcoach besluit hij de rol van zelfstandig business consultant te onderzoeken door het vieren van netwerkgesprekken met potentiële klanten. Hoe kijken zij aan tegen business consultants? In die gesprekken viel hem het op dat businessanalyse en reorganisaties de belangrijkste behoeft is van die potentiële klanten. Hij zou als zelfstandig business consultant niet zoveel met commercie en humanresources te maken krijgen, terwijl hij het zo leuk vindt om met mensen en klanten te werken. Alternatief zou zijn om te specialiseren in commercie en human resources, maar dat zou aanzienlijk minder inkomsten opleveren. Juist in de periode dat zijn kinderen gaan studeren en hij hen graag financieel wil ondersteunen.

Keuzes maken

De ervaringen opgedaan met netwerkgesprekken bespreekt hij met zijn outplacementcoach, die hem voor houd dat hij pas 50 jaar is en dat hij waarschijnlijk nog 15-20 jaar zal werken. ‘Waarom doe je niet allebei; business consultant én werken als manager voor één bedrijf. je hoeft NU nog geen definitieve keuze te maken, want je kunt DAN ook nog de andere route bewandelen. Op basis van dit inzicht ontwikkelde hij de visie, dat hij tussen in de periode 50 -60 jaar nog voor een internationaal bedrijf wil werken, waar hij allerlei jobs in businessanalyse, reorganisaties, commercieel- én HR management kan combineren, om na zijn zestigste jaar zijn carrière als zelfstandig business consultant kan afbouwen met meer vrijheid van handelen. Tegen die tijd kan hij ook met minder inkomsten leven. Het hoeft niet NU, het kan ook DAN.

Het hoeft niet NU, het kan ook DAN.

Solliciteren
Toen hij eenmaal wist wat hij NU precies wilde gaan doen, ging het snel met solliciteren. Hij wist headhunters precies te vertellen wat hij wilde gaan doen in in no-time werden hem divers banen aangeboden, waarvan een één precies voldeed aan zijn criteria. Als CEO leidt nu een landenorganisatie voor een bedrijf dat diverse concurrenten in dit land heeft overgenomen. Hij moet al deze verschillende bedrijven integreren in één krachtige en effectieve organisatie. Een uitdagende baan waarin hij al zijn expertise kan aanwenden: businessanalyse, reorganisatie, commercie en human resources!