“Heb het lef om alle mogelijkheden te onderzoeken” – Sven Gudde

“Heb het lef om alle mogelijkheden te onderzoeken” – Sven Gudde

Gebruik de vertrager, neem de tijd en heb het lef om je open te stellen voor alle mogelijkheden. Durf naar al jouw opties te kijken, voordat je een beslissing neemt. Gun jezelf de tijd. Je bent meer dan je denkt.

Sven Gudde

In de reeks gesprekken met medewerkers van Van Ede & Partners spreek ik vandaag met Sven Gudde, consulent van de vestiging in Den Haag. Sven heeft zijn werk- en levenservaring opgedaan binnen internationale en nationale organisaties en zijn professionele ontwikkeling heeft vorm gekregen binnen zowel de private als de publieke sector. Voordat Sven zich verbond aan Van Ede & Partners heeft hij o.a. gewerkt als HR manager voor Shell en is, naast zijn werk bij Van Ede & Partners,  tot op de dag van vandaag actief als interim manager en adviseur.

Waarom ben jij verbonden aan Van Ede & Partners, wat is jouw drijfveer?

Sven: Mijn interesse voor het werk van klankborden en counselen is in de kern voortgekomen uit mijn belangstelling voor de levensloop van de mens en het gedachtegoed e van Lievegoed (red: Nederlandse psychiater en psycholoog, bekend van de gedachte: ‘Je bent meer dan je denkt’). Ook uit de wereld van muziek put ik inspiratie voor ons werk door bijvoorbeeld een songtekst van David Crosby, Rusty and Blue: ‘People’s lives, people’s whose lives – they fascinate me – all my life , all my life – I’ve  to understand’(*).

Mijn stijl kenmerkt zich door een onderzoekende, open houding. Door vertrouwen te winnen kan ik doorvragen, af en toe de ‘horzel in de pels’ zijn en confronteren. Ik wil begrijpen wat mijn cliënt voelt en denkt. Ook als iets niet expliciet wordt benoemd maar wel van belang kan zijn voor een verbeterd toekomstperspectief. Ik put inspiratie uit het samen met mijn cliënt verdiepen, uitwerken en plannen van de volgende fase.

In mijn werk bij Shell en andere organisaties was ik vaak de tweede man en fungeerde ik als vertrouwenspersoon voor de CEO, die soms eenzaam is en een klankbord nodig heeft. Na Shell heb ik de MMS coaching opleiding gedaan en diverse interim opdrachten vervuld, waarin bleek dat CEO’s vaak baat hebben bij open en eerlijke gesprekken met iemand die geen direct belang heeft bij de organisatie zelf.

Binnen Van Ede & Partners ervaar ik de gelijkgestemde zielen en karakters van mijn collega’s in combinatie met hun complementaire expertise als uitermate inspirerend. Het zijn allemaal professionals die mensen willen helpen op hun levenspad. Ik vind het voedend om met hen samen te werken.

Wat is jouw rol binnen van Ede & Partners?

Binnen van Ede & Partners heb ik twee rollen. Ik ben consulent van individuele cliënten en trainer van groepen, zoals de training visieontwikkeling.

Als consulent kan ik diepgaand met een client werken om haar of zijn situatie te ontrafelen. Welke kansen heeft iemand? Welke belemmerende overtuigingen zitten haar of hem dwars? Ik wil een client graag laten ‘omdenken’ om te komen tot verrassende inzichten. Begrijpelijkerwijs maken mijn cliënten zich soms zorgen. Maar zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren. Ik stimuleer hen juist die andere kant te verkennen. Als een client daarvoor open staat, dan kunnen er mooie dingen gebeuren.

Als trainer vind ik het boeiend om de dialoog tussen cliënten te faciliteren. Cliënten kunnen onderling veel van elkaar leren, vaak meer dan van de trainer. Ik vind het mooi om een theoretisch concept te presenteren aan een groep en vervolgens cliënten met elkaar in contact te brengen over dit onderwerp.

Wat typeert jouw aanpak in jouw rol als consulent?

Ik heb aardig wat meegemaakt in mijn leven. In heb nationaal en internationaal gewerkt, in rijke en in arme landen. In mijn eigen leven is ook niet alles van een leien dakje gegaan. Door al deze ervaringen kan ik goed luisteren en mezelf in de cliënt verplaatsen. Ik beschik over antennes om te voelen en te begrijpen. Ik kruip in de huid van de client om te onderzoeken; zijn persoon, zijn situatie, zijn dromen én zijn belemmeringen. Daarin ga ik best ver en schroom soms de confrontatie niet. Dat doe ik om de client bewust te maken van zijn mogelijkheden door ook buiten de gebaande paden te denken. Op deze manier verdien ik het vertrouwen van de cliënt. Ik gebruik vaak de ‘vertrager.’ Ik neem de tijd om  samen met de client een analyse te maken om de mogelijkheden te achterhalen. Niet te snel te concluderen wat de beste optie zou zijn. Alternatieven goed te bekijken en te wegen. Op deze manier ontdekt de client vaak zijn gewenste bestemming.

Wat betekent voor jou de zin van werk?

‘Primair, deelnemen aan het arbeidsproces is vrijwel altijd zingevend. De mens kan niet zonder betekenisvolle interacties. En dan is het soms ook heel prettig en opwekkend om van mening te verschillen.’

‘Werk geeft een doel en focus in je leven, zeker als je werkzaamheden een beetje prikkelend en uitdagend zijn. Door te werken blijf je in beweging, houd je jezelf scherp en alert. En je wordt ook door anderen af en toe gecorrigeerd. Dit wederkerige proces van slijpen aan vaardigheden en talenten heeft veel vooruitgang gebracht. Al gaat dat vaak met vallen en opstaan.’

‘Tevens geeft gewoon geld verdienen, om gezin en andere dierbaren mede te faciliteren een inspirerend leven te kunnen leiden, een prettig en zinvol gevoel.’

‘Daarenboven is de zin van werk ook het doorgeven van kennis, samen tot stand brengen, een bijdrage leveren aan iets wat je relevant vindt, waar je in gelooft. Mooiste is als dat ook nog de wereld een stukje verder brengt. Dat geeft vaak een gevoel van bescheiden vervulling.’

Vertel eens een mooie ervaring met een cliënt?

In mijn werk ervaar ik drie patronen. De eerste is dat mijn client hernieuwd terugkomt in de wereld waaruit hij afkomstig is. Hernieuwd is dan: meer relaxed, niet meer zo ambitieus om de beste te willen zijn. Het komt ook voor dat een cliënt partieel terug gaat in zijn oude baan en dat gaat combineren met een hobby, waaruit hij veel voldoening haalt en waarmee jij soms ook geld kan verdienen. Een client van mij beheerst een taal van een bijzonder land heel erg goed. Deze taal is zó bijzonder dat weinig mensen in Nederland deze taal spreken. Hij is toen als hobby reizen gaan organiseren naar dat land. Met zijn hobby verdient hij nu ook geld.

Er zijn ook cliënten die radicaal het roer omgooien en weggaan uit hun vorige baan en iets heel anders gaan doen. Dat heeft vaak te maken met het realiseren van een droom op basis van hun hobby. Zo heeft een van mijn cliënten zijn topbaan in de financiële sector opgezegd en is wijn gaan verbouwen in Frankrijk en met groot succes, mentaal én financieel.

Heb je een tip voor een potentiële cliënt?

Mijn eerste tip is: Heb het lef om al jouw mogelijkheden te onderzoeken, om breed te denken en te voelen. Reflecteer en durf te kijken naar al jouw alternatieven.  

Mijn tweede tip: Gebruik de vertrager om een en ander goed te kunnen onderzoeken en te overwegen. Beslis niet te snel.

Wat betekent succes in jouw werk bij Van Ede & Partners?

Ik ben resultaatgericht. Uiteindelijk gaat het erom dat mijn client een zinvolle bestemming vindt. Nieuwe baan in oude wereld. Nieuwe baan combineren met hobby. Of radicaal iets nieuws. Het maakt niet uit, als een cliënt maar nieuwe energie en geluk voelt stromen. Soms is het lastig, maar dan geef ik niet op. En, als dan een cliënt zijn nieuwe bestemming heeft gevonden en mij na een half jaar belt dat het goed bevalt… ja, dan is dat natuurlijk ook heel bevredigend voor mij.

Wilt u meer weten over Sven Gudde en zijn werk bij Van Ede & Partners? Klik dan hier!

(*) David Crosby – Rusty And Blue – Album: It’s All Coming Back To Me Now

How can I sweep these words into a cluster
Put ‘em in a pile like feathers on your floor?
Voyages and sea forests deep blue and rusty
Sew ‘em in a satchel ’n leave ‘em at your door

People’s lives, people’s whose lives
They fascinate me
All my life, all my life
I’ve wanted to understand

There’s a man on the corner he’s got the moon in his eyes
He just comes here to visit and he wears a disguise
And I wonder if he’s looking for friends or for truth
I think he’s calling for some in that telephone booth

And the smiling woman answers
She defeats fear with her eyes
She thinks life’s fine so I think she’s wise
And my heart wants to give her a gift so grand
That it will speak for me and tell her just where I stand

And I stand on a pillar and it’s melting like ice
Of years that I’ve lived and some I’ve lived twice
And I have all these feathers and leaves on my floor
That I don’t want just blowing around loose anymore

And I feel a need to gather to rummage and fetch
To shake out my life and give it a stretch
To bring shells to the surface, give ‘em to you
Gifts from the sea floor rusty and blue

Now these two lives hold my attention quite well
You see lives almost never run parallel
Like the boards in the flooring all deep grained and worn
Fated and fitted long before we were born

People’s lives, people’s whose lives
They fascinate me
All my life, all my life
I’ve wanted to understand

Understand