Zit jij vast in een ‘bullshitbaan’?

Zit jij vast in een ‘bullshitbaan’?

“Je wordt binnengehaald als young en high potential. Je bent slim, de intellectuele uitdaging van de baan spreekt je aan en je wilt een zinvolle bijdrage leveren aan dat wat ertoe doet. Maandenlang knal je met je team om deadlines te halen. Na verloop van tijd bekruipt je een vermoeid gevoel en vraag je je af of je wel met de juiste dingen bezig bent. Maar wat is je alternatief? Je verdient een hoog salaris en er moet een hypotheek worden betaald …”

Aan het woord is Albert Jan Slomp, loopbaancoach bij Van Ede & Partners. Veel van zijn cliënten zijn hardwerkende high potentials die enthousiast aan een veelbelovende carrière begonnen, maar gedesillusioneerd raakten door het gebrek aan zingeving in, wat bleek, een bullshitbaan[1].

De gouden kooi van een bullshitbaan. Merk je dat dit echt zo wordt ervaren?

“Volgens David Graeber, de bedenker van de term bullshit banen (Bullshit Jobs: A Theory), geeft maar liefst 1 op de 3 mensen aan het gevoel te hebben zinloos werk te doen. Wat je hier ook van vindt, feit blijft dat veel van die bullshitbanen cognitief wel uitnodigend zijn, maar weinig betekenisvol waardoor op termijn velen merken dat ze geen voldoening (meer) halen uit hun werk. Geen tijd meer overhouden voor jezelf, achter de feiten aanlopen, uitgeblust, een korter lontje, en vooral teleurstelling ervaren over wat het leven je brengt. Dat zijn niet te onderschatten signalen.

De lat ligt hoog, omdat we willen voldoen aan zeer hoge eisen of de verwachtingen van mensen om ons heen. De heersende gedachte is dat het plaatje perfect moet zijn. Bang voor het gevoel niet meer bij de groep te horen als je je hart niet volgt en gevangen zitten in een gouden kooi die onze levensvrijheid beperkt. Al deze factoren bij elkaar leiden vaak tot burn-out klachten.”

Hoe zou een ideale wereld eruit zien?

“In een ideale wereld hebben we het gevoel een zinvolle bijdrage te leveren. We zijn ons bewust van onze eigen talenten en onze omgeving. Als we onszelf directer verbinden met onze innerlijke vonk verandert de kijk op de wereld om ons heen. We voelen ons verbonden met elkaar via het werk dat we doen.”

Hoe stap je uit je vicieuze cirkel?

“Je weet heel goed wat je mist en wat je niet meer wilt. Het is belangrijk dat je zelf de 1e stap zet en dat is die gevoelens te erkennen. De vraag die zich dan aandient is: maar wat dan wel? Ga ontdekken wat voor jou belangrijk is, wat je leuk vindt, waar je goed in bent, wat jou energie geeft en in welke omgeving je wilt werken. Gun jezelf de ontdekkingsreis naar jezelf.

Heb vertrouwen dat er een uitweg is. Als je zinvol invulling geeft aan jouw unieke talenten word je duurzaam inzetbaar in jouw carrière. Durf dus fundamentele keuzes te maken en je hart te volgen.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een goede coach kan je erbij helpen.

Als high potentials dit ook zo ervaren, zijn zij dan bereid om wat geld op te geven voor een baan met meer zingeving?

“Er zijn voorbeelden genoeg van mensen die een belangrijke draai geven aan hun carrière, omdat ze zich realiseren dat ze niet op de goede weg zijn. Liever met minder geld een gelukkiger bestaan!”

Wat geef je hen mee als advies? Wat kan je doen om het probleem te verhelpen?

“Wacht niet te lang met het stilstaan bij de vraag of jij je talenten op een voor jou zinvolle wijze inzet. Belemmerende overtuigingen zoals bijvoorbeeld “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” doen je talenten verbleken. Een eerste stap kan dus zijn om te onderzoeken of je dat soort overtuigingen hebt en welke van jouw talenten door je huidige werk ‘klein gemaakt wordt’, waardoor je ze niet benut.

Besef dat je niet de enige bent die worstelt met het vinden van zingeving in werk en heb de moed om iemand in de arm te nemen om je te helpen. Je staat niet alleen.”

[1] (niet essentiële baan voor deze maatschappij.
      Leraar en verpleegkundige zijn essentieel, bullshitbanen niet)

Wil je naar aanleiding van dit artikel eens van gedachten wisselen met Albert Jan? Aarzel niet en neem contact op.

Door Albert Jan Slomp
Loopbaancoach
Van Ede & Partners Amsterdam