Ga zelf aan het stuur zitten als werknemer

Ga zelf aan het stuur zitten als werknemer

Werkgevers bereiden zich voor op de toekomst: de een wil heel graag terug naar kantoor, terwijl de ander het wel prima vindt thuis. Draai de arbeidsmarkt om en ga zelf aan het stuur zitten als werknemer.

Niet alleen het thuiswerken en de impact van corona zijn van grote invloed op de huidige arbeidsmarkt. Ook verandering in gezagsverhoudingen tussen werkgever en werknemer, grote verscheidenheid aan generaties op de werkvloer, en klimaatmaatregelen zorgen voor een extreem veranderende arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk dat je als werknemer wendbaar, weerbaar en wederkerig bent. Zorg voor je eigen duurzame inzetbaarheid en word opgevangen als dit niet anders kan.

Het is belangrijk dat je je verdiept in je kwaliteiten en talenten, en de verbinding kan aangaan met de behoefte van de arbeidsmarkt. Je wordt als het ware je eigen vacature. In de hevigheid van de extreem veranderende arbeidsmarkt, kun je maar beter zicht hebben op je eigen uniciteit en aan het roer staan van je eigen carrière.

Ook de publicatie van het rapport ‘In wat voor land willen wij werken’ van de commissie Borstlap maakt duidelijk dat er fundamentele wijzigingen moeten worden doorgevoerd in de huidige regulering van werk. En dat met name vanwege versnipperde wet- en regelgeving. Maar een veel groter deel van de oplossing ligt bij het individu. En de commissie Borstlap bepleit een individueel inzetbaarheidsbudget om aan deze ontwikkeling te werken.

Niels Schotanus
directeur Van Ede & Partners Amsterdam

Door Niels Schotanus
Loopbaancoach en directeur
Van Ede & Partners Amsterdam