Hoe hervind je Flow in je werk?

Hoe hervind je Flow in je werk?

Sinds enkele maanden ben ik opnieuw geïnteresseerd in het fenomeen ‘Flow’: de mentale staat die energie en werkgeluk genereert, waarin je het gevoel hebt boven jezelf uit te stijgen.

Deze hernieuwde belangstelling werd ook getriggerd door de pandemie, de lockdown, het thuis werken. Bijzonder genoeg viel deze periode voor mij samen met het uitvliegen van mijn beide kinderen, de opvoeding is volbracht. Het wegvallen van die ‘zorg’ gaf ineens vrijheid, net als de leeglopende werk- en vrijetijdsagenda’s. En hoewel het me vaak lukte van die vrijheid te genieten, bracht het soms ook een gevoel van leegte.

Ineens drongen nieuwe zingevingsvragen zich aan me op. Ik merkte dat het me lastiger viel me te motiveren voor mijn taken. En vooral dat ik minder momenten van Flow beleefde. Dat zat me dwars: ik houd van mijn werk, waarom stroomt het dan niet? En hoe kan ik mijn Flow weer hervinden? Ik zag dat ik op verschillende niveaus antwoorden kon vinden waarmee ik zou kunnen ‘werken’. En die jou ook kunnen helpen als je je gevoel van Flow dreigt kwijt te raken.

1. Flow vergroten door stagnatie te doorbreken

Als je merkt dat je geen Flow meer ervaart in je werk, onderzoek dan wat maakt dat je jezelf vastzet, dat je energie niet meer stroomt. Waar zit het energielek dat invloed heeft op jouw Flow? Misschien ligt de lat te hoog - of leg jij die zelf te hoog - en heb je het gevoel dat je tekortschiet. Misschien ligt de lat te laag, verveel je je eigenlijk. Je voelt je onvoldoende gevoed of merkt dat je waarde niet wordt erkend. Het is de kunst terug te komen tot jezelf en te ondervinden dat je jouw streven naar veiligheid, zekerheid en voeding – iets wat je om te overleven hebt geleerd - kunt loslaten.

Als je geest weer vrij is, zie je vaak scherp waar het aan schort

Het is iets wat je om te overleven geleerd hebt te doen, maar als vrije volwassene hoef jij je van dat streven niet afhankelijk te maken. Als je dit streven ontspant, hervind je je eigen kracht. Het kan zinvol zijn dit onderzoek met een coach te doen, want voor de psyche in kramp is het ondoenlijk helder over zichzelf na te denken. Als je geest weer vrij is, zie je vaak scherp waar het aan schort en waar de werksituatie aanpassing behoeft. Dan kun je keuzes maken, bijvoorbeeld door dit bespreekbaar te maken. Een goed werkgever zal graag bereid zijn met je te kijken hoe jullie samen de situatie weer passend krijgen.

2. Flow vergroten door beoefening van bewust-zijn

Een andere manier om je Flow te hervinden is afstemmen op je vrije gewaar-zijn. Met hulp van meditatie, mindfulness, yoga en bewustzijnstraining kun je de patronen van de psyche doorbreken. Het wonderlijke is dat dit helemaal niet moeilijk is. Lastiger is het om de vrije blik te behouden. Door training, dus echt regelmatige beoefening van de vrije blik, bijvoorbeeld door dagelijks te mediteren of mindfull te wandelen, ontstaat ruimte in lichaam, energie en geest en zal de ervaring van Flow toenemen. Doordat de geest vrijer wordt, wordt deze ook helderder en weet je beter welke keuzes je te maken hebt. Het pad van bewustzijnstraining vraagt discipline. Daarom is het voor veel mensen aan te bevelen hiervoor een ‘leraar’ te zoeken en een training te volgen.

3. Flow vergroten door jouw talent te ontwikkelen in uitdaging en vaardigheid

Je Flow vergroten kan ook door je nadrukkelijker toe te wenden naar jouw talent. Door te zorgen dat je talent kan stromen. Dan kom je vanzelf over de verkramping van de psyche heen. Zit je op een werkplek waar jouw talent niet gevraagd of te weinig uitgedaagd wordt, of waar de cultuur een beletsel vormt om vanuit je talent te werken? Ga dan het gesprek aan. 

Je bent het waard te bloeien in jouw werk!

Is er te weinig aandacht voor jou en je talenten, overweeg dan op zoek te gaan naar een andere ‘bestemming’ voor jouw talenten. Je bent het waard te bloeien in jouw werk! Misschien weet je niet zo goed wat jouw talent is? Dan zijn gesprekken met een talent- of loopbaancoach een waardevolle investering. Als je werkt vanuit je talent, genereer je immers meer waarde, dus dat verdient zich zeker terug. 

Mijn weg omhoog

Ikzelf heb inmiddels mijn Flow teruggevonden. Allereerst heb ik met hulp van een collega onderzocht wat me nou echt dwars zat op het werk. Het meest cruciale was dat ik me eenzaam voelde. Minder sociale contacten, te vaak het gevoel het werk alleen te moeten dragen. Toen ik dat door had kon ik zélf initiatief nemen om meer in contact te zijn met collega’s. Daarnaast ging ik actiever wandelen, op onbekende plekken. Mijn leven uitdagender maken, letterlijk onbekende paden inslaan. Ik combineerde dat met het hervatten van mijn meditatiediscipline. Zo ging ik de schoonheid van het leven weer ervaren.

Ten slotte heb ik mezelf aangemoedigd mijn talent weer in te zetten. Ik ben een ‘gangmaker’, een ondernemer. Door corona was dat stil komen liggen. Geen joelende feestjes meer, maar ook in werk. Ik zakte weg in lethargie. Op een prachtige wandeldag tussen de bloeiende meidoorns nam ik een besluit: actie moest er komen. Nog de volgende dag zette ik drie grote acties uit, waar ik op dit moment met veel energie aan werk. Eén daarvan was de heruitgave van de ‘Flowmeter’ die ik tien jaar geleden ontwikkelde.

Breng je eigen Flow in kaart

Benieuwd hoe het met jouw Flow is? Vraag hieronder de Flowmeter aan.

Stuur mij de gratis flowtest op


Lees hier onze privacy statement.

 

 

Dinja van Gestel

Is werkzaam bij: