Vrij bewegen tussen wijze uil en zwart schaap

Vrij bewegen tussen wijze uil en zwart schaap

Matthijs Kloek is geschoold in de psychologie en gepokt en gemazeld in consultancy, leiderschap en ondernemerschap. Die achtergrond komt hem goed van pas als consulent bij Van Ede & Partners. In deze rol begeleidt hij cliënten in hun zoektocht: wie ben ik in mijn werk, wat wil ik en wat houdt me tegen? Vragen die hem liggen, die hijzelf heeft doorleefd, en die hij benadert met een combinatie van vakmanschap en verfrissend non-conformisme.

Wat bracht jou bij Van Ede & Partners?

“Ooit tijdens mijn opleiding had ik een gastcollege van Van Ede & Partners. Toen dacht ik al: wat een mooi verhaal heeft die man. Jaren later heb ik dan ook daar aangeklopt toen ik me afvroeg wat ik nou eigenlijk wilde met mijn werk. Rond 2018 nam ik ontslag bij mijn toenmalige werkgever en ben ik gestart met een traject, maar dat heb ik door privéomstandigheden niet kunnen afronden. Enkele jaren later liep ik opnieuw vast. Ik dacht: nu kan ik wel weer besluiten te vertrekken en zeggen dat ik dit niet wil, maar waar ik ook zit, loop ik tegen mezelf aan. Tegen mijn eigen angsten en onvermogen om op een productieve manier mezelf te zijn in mijn werk. In plaats van weg te lopen ben ik daarom teruggegaan naar Van Ede & Partners. Dat heeft uitstekend gewerkt en het heeft er toe geleid dat ik nu ook aan de andere kant van de tafel zit.”

Wat vind je mooi aan dit werk?

“Dat je mensen een stap verder kan helpen. De - existentiële - vragen die in de trajecten spelen vind ik ook interessant: wie ben ik, wat heb ik te bieden, wat wil ik, wat is voor mij de betekenis van het werkende bestaan? Dat we die vragen stellen, hangt samen met een besef van de vrijheid die we als mens ten diepste hebben. Een vrijheid die we ook nastreven; ik denk dat veel mensen uiteindelijk op zoek zijn naar autonomie. En het fascinerende is dat we vaak zelf de grootste rem zijn op die vrijheid. Door angsten bijvoorbeeld, of innerlijke overtuigingen, en doordat dat vrijheidsbesef zelf dat ook verlammend kan werken. Want waar ga ik dan voor kiezen? Welke wegen sluit ik af door keuzes te maken? Ik vind het geweldig om daarover in gesprek te gaan. Om in beeld te brengen wat iemand drijft en tegenhoudt, en te helpen vanuit die inzichten vooruit te komen.”

Hoe pak je dat aan, wat kenmerkt jouw aanpak?

“Wat ik veel terugkrijg, is dat mensen mij scherp vinden, op een vriendelijke manier. Ik draai niet om de hete brij heen. Dat ik ervaring heb als leidinggevende en als ondernemer, helpt ook: ik weet waar een groot deel van de cliënten mee zit en herken snel onderliggende vragen. Ik denk ook dat ik iets aangenaam relativerends heb. Mijn blauwe haar is in dat opzicht illustratief. Bij de kapper hoorde ik mezelf alsmaar zeggen: ‘Een beetje lang bovenop, een beetje kort aan de zijkant.’ Ik wilde wat anders.

Ik houd van mensen die bereid zijn tot het gaatje te gaan.

Het grappige is dat ik al verschillende cliënten heb gehad die daardoor juist op mij af zijn gekomen. Die mijn foto op internet hadden gezien en dachten: leuk, wie dat durft, heeft lak aan conventies.’ Dat voelt voor hen ook vrij. Die twee kanten zijn typerend voor mijn aanpak: enerzijds de bekwame vakman, anderzijds iemand met afwijkende denkpatronen die opvalt in de kudde en zichzelf niet al te serieus neemt. De wijze uil én het zwarte schaap. Het moet goed zijn, maar mag best een beetje schuren.”

Op wat voor trajecten stort je je het liefst?

“Alle vraagstukken die langskomen, vind ik interessant. Mijn voorkeur zit vooral in de persoonlijke klik. Ik hou van mensen die tot het gaatje willen gaan. Die alles beetpakken wat wij te bieden hebben. Mensen van wie je voelt dat ze bereid zijn om in zichzelf te investeren. Om het beest in de bek te kijken. Dan levert het ook het meeste op, weet ik uit eigen ervaring. Zeker in mijn eerste traject heb ik te veel achterover geleund. Toen had ik best een tandje dieper kunnen spitten. Ik ben blij dat ik dat in tweede instantie wél echt serieus ben gaan kijken: zit ik wel op het goede pad? Dat daar iets minder spectaculairs uit kwam dan ik aanvankelijk hoopte, vind ik niet erg. Want het heeft me veel zelfinzicht gebracht. In wie ik ben en hoe ik in mijn werk sta en wat ik eruit wil halen.”

Wat betekent jouw werkleven voor jou?

“Zingeving en energie zijn daarin voor mij heel belangrijk. Ik zou graag de loterij winnen, maar ik moet er niet aan denken om niet meer te werken. Het is toch een uiting van je creativiteit en je talenten. Om dit zo te kunnen zien, had ik wel een traject bij Van Ede & Partners nodig. Dat maakt ook deel uit van mijn roeping: ik gun mensen die vrijheid die ze zoeken. Stel je zit gevangen in hoe je je gedraagt op je werk of hoe je last hebt van een baas. Hoe kan je daarin dan op een positieve manier een bepaalde autonomie krijgen? Dat begint met het besef: het gaat helemaal niet om die baan, het gaat erom wie ik in elke baan meeneem. En wat kan ik daaraan doen? Dat spreekt me zo aan bij Van Ede & Partners, dat de nadruk ligt op zelfinzicht en daarin je bestemming vinden. Onze cliënten zijn dan ook allemaal mensen die bereid zijn om naar zichzelf te kijken. Dat vind ik leuk, ik kom hier altijd met energie vandaan.”

Terug naar Interviews

Matthijs Kloek

Is werkzaam bij: