Terugblik - Hoe werkt een executive search bureau? Een kijkje achter de schermen.

Terugblik - Hoe werkt een executive search bureau? Een kijkje achter de schermen.

Collegetour: Hoe werkt een executive-search bureau?
Met medewerking van Annelize en Laura Wilpstra van Talent Performance.

Op 9 juni organiseerden we voor onze cliënten een Collegetour over de rol van een executive search-bureau bij sollicitaties. Wat is het voordeel dat het bureau in opdracht van de opdrachtgever de eerste selectie doet? Hoe vindt de selectie plaats? Het werd een inspirerende middag waarin we een kijkje achter de schermen kregen.
In de ontmoeting met Talent Performance werd duidelijk wat zo’n bureau voor Van Ede cliënten kan betekenen. Talent Performance is een kwaliteit gedreven bureau dat organisaties en bedrijven ondersteunt bij het invullen van sleutelfuncties. Ze werven en selecteren kandidaten voor bestuurs- en management posities en toezichthoudende functies.

Annelize en Laura halen voldoening uit het tot stand brengen van een goede match tussen kandidaten en organisaties. Dat betekent dat ze kandidaten niet naar een functie toepraten maar in een kennismakingsgesprek uitnodigen zichzelf te zijn. “De persoonlijke ontmoeting met de kandidaat is heel belangrijk” zegt Annelize. “In zo’n gesprek kleurt de kandidaat zijn of haar CV verder in. Wij ontmoeten dan graag de hele mens”. Het gaat daarbij niet om het delen van functionele informatie maar vooral om te horen hoe iemand in het leven staat. Wat voor mens ben je? Beschouwend, resultaatgericht, een solist of iemand die graag samenwerkt? Wat beweegt je en zijn je drijfveren? Wat wil je doorgeven en maatschappelijk bijdragen? Vragen die in de loopbaantrajecten bij Van Ede & Partners ook voortdurend uitgediept worden. “Wij krijgen zo een indruk welke organisatie het beste past bij een bepaalde kandidaat”, aldus Laura.

Annelize en Laura kennen de vraagstukken die spelen in de organisaties voor wie ze een opdracht uitvoeren. Ze spreken er verschillende stakeholders en onderzoeken wat voor cultuur er heerst. Dat maakt het voor hen gemakkelijker om te beoordelen of een kandidaat er gaat passen. Wanneer ze vermoeden dat er geen klik gaat zijn, kijken ze of de kandidaat een aansluiting kan vinden bij andere branches. Het leuke daarbij is om samen out of the box te denken. Zo ontstaan er soms verrassende verbindingen.

Het was een boeiende, informatieve en interactieve tour waarbij onze cliënten op het hart gebonden kregen dat iedereen ergens goed in is. Het werken vanuit je eigen kracht en talenten voorkomt dat je ergens terecht komt waar je teveel op je tenen moet lopen. Laat daarom zien wie je bent en waar je voor staat. Dat is belangrijk bij het vinden van een geschikte plek en het versterkt de gelijkwaardigheid die in de gesprekken met een bureau en opdrachtgever nodig is.

Marion Bruggen, consulent Van Ede & Partners