René Coppens

René Coppens

Na bijna 40 jaar (waarvan 30 jaar in een directiefunctie) actief te zijn geweest binnen de financiële dienstverlening en ook voor slechts één werkgever, besluit ik toch die veilige haven te verlaten. Want hoe veilig is die haven vandaag de dag? En voel ik me er nog wel echt thuis? De werkzaamheden en de verantwoordelijkheid, het is allemaal zodanig veranderd dat het me te weinig energie geeft en steeds meer energie kost. Kortom: niet goed voor mij en mijn werkgever. Ik krijg een prachtig en warm afscheid.

Samen, met mijn vrouw maar ook met mijn werkgever, hebben we de keuze gemaakt om te stoppen. Maar wat dan te doen? Te jong voor pensioen maar te oud voor de arbeidsmarkt? Vanuit de werkgever kreeg ik begeleiding door Van Ede & Partners aangeboden, een aanbod waar ik graag en uitgebreid gebruik van heb gemaakt.

Tot rust komen was het eerste advies dat ik kreeg. Een goed advies na 40 jaar weken van 50 – 60 uur werken in een stressvolle baan. Maar hoe doe je dat? En die nieuwe baan dan! Ik moet aan de slag, luieren past niet bij mij. Waarom belt m’n netwerk me niet voor een nieuwe job? En corona help ook al niet mee!

Tot rust komen. In mijn eentje ben ik de eerste vijf etappes van het Pieterpad gaan lopen. Wat is de natuur toch mooi. Die bomen en planten groeien, er ontstaat iets. Alles gaat vanzelf. Wat ontstaat er door mij? Wat creëer ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Vragen die door mijn hoofd tollen, vijf etappes lang.

Langzaam wordt de spiegel helderder en zie ik mezelf weer. Weet ik weer wat ik wil, maar vooral wat ik niet wil.

Na mijn terugkomst ga ik aan de slag bij Van Ede & Partners met het schrijven van een zelfanalyse, het volgen van trainingen en workshops. Langzaam wordt de spiegel helderder en zie ik mezelf weer. Weet ik weer wat ik wil, maar vooral wat ik niet wil. Ik wil geen stressvolle baan meer waar ik zelf niet de regie heb over mijn agenda en anderen bepalen wat ik die dag moet gaan doen. Ik wil zinvol bezig zijn met werkzaamheden waar ik goed in ben, maar ook genieten van mijn gezin en (klein)kinderen. Kortom: ik wil een eigen bedrijf. Maar waarin? Want wat kan ik nou?

Samen met mijn consulent kom ik tot de conclusie dat ik over bijna 40 jaar ervaring beschik. Ervaring als ondernemer, weliswaar in loondienst maar wel als ondernemer. En die ervaring kan ik aanbieden aan andere ondernemers die tegen dezelfde uitdagingen aanlopen als waar ik 40 jaar mee om ben gegaan. Ik kan ze adviseren en steunen, richting wijzen en behoeden voor vergissingen, maar wel gedurende maximaal 30 uur per week. En dat zonder stress. Ik had het 40 jaar eerder moeten doen, maar ja, toen had ik nog geen ervaring en was er nog geen Van Ede & Partners!