Reflectie en actie in een paradoxale wereld

Reflectie en actie in een paradoxale wereld

Door Cora van de Put

Al vroeg in ons leven hebben we als mens een intens verlangen naar een zinvol leven. We ontwikkelen ideeën over wat goed is en vertalen deze naar keuzes en plannen die we maken en de manier waarop we ze uitvoeren. Dit vraagt om afstand nemen en reflecteren op je eigen gevoel, je keuzes en je drijfveren.

Daarnaast leren we ook regie te nemen over ons leven. Initiatief tonen, in actie komen…… In de doorgeslagen vorm is het alleen nog maar doen, doen, doen.

Vaak zie je dit dan afgewisseld met periodes waarin je verstilt; misschien zelfs apathisch wordt. Totdat je denkt “ik moet weer in actie komen”.

We worden regelmatig heen en weer geslingerd tussen deze ogenschijnlijke tegenstellingen die je zelfs als een knoop kunt ervaren.

Het nadenken over en het omgaan met tegenstellingen laat zich mooi verwoorden in een citaat van Spinoza: “Harmonie is de verzoening der tegengestelden. In de tegenwoordige wereld onzer ervaring zijn veeleer de tegengestelden onverzoend.”

In het gedachtengoed van Van Ede & Partners wordt dit perspectief op de ogenschijnlijke tegenpolen zingeving en reflectie enerzijds versus initiatief nemen en actie anderzijds als volgt verwoord:

The universe is friendly


Ben je zelf in staat te handelen naar wat je belangrijk vindt en wat waarde voor je heeft, dan brengt dat vaak ook het beste naar boven in je omgeving. Waardoor weer nieuwe mogelijkheden ontstaan, kansen die je kunt grijpen.

Als je doet waartoe je ‘bestemd’ bent dan voelt dat als in een ‘flow’. Dit vraagt zowel om actie en initiatief nemen als om reflectie en zingeving.  

Maar hoe doe je dat nu in tijden dat alles anders lijkt. We leven al een jaar in en met de Corona-pandemie. Zeker in het begin waren er lege agenda’s en (zakelijke) afspraken die afgezegd werden. Dus wellicht gaf dat tijd en ruimte voor reflectie. Of was dat juist een moment waarop we het onbehaaglijke gevoel kregen dat we de regie kwijt dreigden te raken en we vooral (nieuwe) initiatieven moesten nemen? En hoe past dat dan weer in onze ideeën over wat goed is en ons leven zin geeft?

Nu, een jaar later, zijn er weer nieuwe dilemma’s bij gekomen zoals ‘hoe ziet mijn branche eruit na de crisis?’, ‘Wat als ik mijn baan verlies in deze onzekere tijd?’, ‘Hoe geef ik invulling aan mijn werkzame leven met behoud van mijn gezondheid?’

Vraagstukken die zowel reflectie als actie nodig hebben. Welke krachten ontdek je in jezelf als je je bezint? En welke krachten zitten er verscholen in jouw actie en jouw initiatieven? En hoe kunnen al deze krachten en talenten samenkomen?

En… laat deze krachten en talenten dan eens los op jouw eigen dilemma’s...