Maart 2020: Doorlopen en stilstaan – Henk Smeijsters.

Maart 2020: Doorlopen en stilstaan – Henk Smeijsters.

Henk Smeijsters is cultuurfilosoof is docent/opleider aan verschillende hogescholen en staat bekend als deskundige op het gebied van creatieve therapie.

Samenvatting

“Met de kloktijd heeft de mens zichzelf tot een machine gemaakt. Kies ook voor langzame tijd.“ Iedereen heeft drie opties. Of je bent altijd druk bezig: het actieve leven. Of je keert de drukte bewust de rug toe: het contemplatieve leven. Maar je kunt ook activiteit en contemplatie met elkaar in balans brengen. Dan loop je door én sta je stil. Volgens cultuurfilosoof Henk Smeijsters slaat de maatschappij tegenwoordig door naar constante drukte en actie. In ‘Doorlopen en stilstaan’ maakt hij zich sterk voor meer balans. Die zijn we met zijn allen namelijk kwijtgeraakt. Deze balans maakt je gelukkiger. En is ook nog eens goed voor de aarde. ‘Doorlopen en stilstaan’ brengt je een stap dichterbij het goede leven.

Recensie

In dit boek gaat Smeijsters op zoek naar het ‘goede leven’. Zijn centrale stelling is dat er een balans behoort te zijn tussen het vita activa (het leven van de arbeid) en het vita contemplativa (het schouwende leven). In zijn goed leesbare zoektocht laat hij zien hoe het vita activa, onder andere het leven van de (over)consumptie, voor de meeste mensen het belangrijkste geworden is. Er is bijgevolg weinig ruimte voor het leven van de bezinning. Om dat leven te hervinden moeten we weer authentiek worden, dat wil zeggen te rade gaan bij ons kernzelf. En dat kunnen we vinden in de kunsten. Uitvoerig bespreekt hij de muziek van Wagner en de reactie van Nietzsche daarop en het werk van de schrijver Herman Hesse.