Wethouder-af, wat nu? 3 Tips

Wethouder-af, wat nu? 3 Tips

Als wethouder is het niet altijd gemakkelijk om je terdege voor te bereiden op je professionele carrière na je wethouderschap. Het werk vergt veel, je agenda is volgeboekt en het besef dat zo’n unieke baan ook (plotseling) kan eindigen, wordt bewust of onbewust weggestopt.

Om je hiermee te helpen hebben we de volgende drie tips voor je. Deze zijn gebaseerd op onze jarenlange ervaring met het begeleiden van wethouders naar een volgende rol in hun loopbaan.

Tip 1 Begin meteen met je toekomst

Natuurlijk, het werk is veeleisend, je ‘staat altijd aan’, zowel zakelijk als privé. Drukke agenda’s, een grote verantwoordelijkheid en veel media-aandacht voor alles waar je mee bezig bent. Het werk van wethouder is motiverend, inspirerend, gevarieerd en zelfs ook verslavend. En dan is het na de gemeenteraadsverkiezingen: ‘full stop’ en nu iets anders. Het besef dat je na je wethouderschap ook nog een soort van rouwperiode doorloopt helpt je om snel te kunnen schakelen naar een situatie waarin je naar de toekomst moet kijken, en niet meer achteruit.

Tip 2 Focus op je persoonlijke aanbod

Doe een gedegen analyse en reflectie op wie jij bent als ervaren professional en als persoon. “Wat vind ik belangrijk in leven en werk, wat drijft mij, waar ben ik goed in”. Wanneer je dit helder hebt weet je beter welke rol en welke omgeving bij jou passen. Ken je jouw persoonlijke toegevoegde waarde, dan creëer je een helder repertoire om jezelf ook zo authentiek mogelijk te kunnen presenteren aan de buitenwereld. Of je nu gaat voor een volgend wethouderschap, een burgemeesterschap, of een rol buiten bestuur en politiek of zelfs buiten het publieke domein, waar het wethouderschap niet een onverdeeld positief imago heeft.

Tip 3 Bouw actief aan een persoonlijk netwerk

Besef dat wanneer je wethouder bent, de tijdens je rol opgebouwde relaties gekoppeld zijn aan die rol. En niet persé aan jou als mens. Ben je wethouder-af en op zoek naar een andere functie, dan is dat nieuwe netwerk waarschijnlijk niet per definitie de context waar je het meeste rendement uit haalt. Zorg dus dat je tijdig en bewust actief bent in het (voort)bouwen van een persoonlijk, gediversifieerd netwerk buiten je je rol als wethouder. Beweeg je naar een volgende rol, dan kun je daar bewust en georganiseerd gebruik van maken.

Succes!

Mark van Bergen
Christiaan Bramer

Wil je eens met ons van gedachten wisselen?
Je bent van harte welkom voor een kop koffie.

Door Mark van Bergen en Christiaan Bramer
Loopbaancoaches
Van Ede & Partners Amsterdam