Wat je in deze tijd kunt doen om straks sneller je bestemming te bereiken

Wat je in deze tijd kunt doen om straks sneller je bestemming te bereiken

Nu veel van ons noodgedwongen thuis zijn, is het misschien een goed idee om eens na te denken over wat je nú kunt doen om straks, als Nederland weer open gaat, zo snel mogelijk en goed voorbereid de draad weer op te pakken bij het vinden van ander werk. Er zijn vast acties waar je nog niet aan toe kwam. Of ideeën die op de plank bleven liggen, omdat er zoveel anders te doen was. Die kun je nu wellicht oppakken of ten uitvoer brengen.

Reflecteren op je waarden, drijfveren, kernkwaliteiten, motivatie en randvoorwaarden

Kan je met volle overtuiging praten over voor jou essentiële waarden, drijfveren, kernkwaliteiten, motivatie en randvoorwaarden? Of ben je nog niet zo ver? Ook dan kan je er in deze tijd eens rustig over nadenken. En er over praten met je naasten. Via Microsoft Teams, Google Hangout, Skype en FaceTime zijn er ook vast vrienden en kennissen die het fijn vinden om even met je te praten en mee te denken. Jij bent nu niet de enige die genoeg tijd heeft.

Oriënteren op sectoren

Denk goed na over sectoren waarin je graag je bijdrage wilt leveren. Op internet is ongelooflijk veel sectorinformatie te vinden, naast alle dagelijkse berichtgeving in de dagbladen. Misschien is het de moeite waard om een (tijdelijk) digitaal abonnement te nemen op Het Financieele Dagblad. Staat dagelijks boordevol informatie over alle mogelijke sectoren. Maak een lijstje met een stuk of drie sectoren die je interesse hebben en verdiep je daar werkelijk diepgaand in. Zorg dat je alles weet wat er te weten valt, zodat je een gelijkwaardige gesprekspartner bent voor iedereen waar je nu of later mee wilt netwerken.

Oriënteren op organisaties

Maak een lijst met een stuk of twintig organisaties waarvoor je mogelijk zou willen werken. En lees alles wat je te pakken kunt krijgen over deze organisaties. Vraag eens een jaarverslag op, bekijk de organisatieplaat, volg de nieuwsberichten over deze organisaties. Weet wat daar de belangrijkste issues zijn de komende jaren. En durf keuzes te maken: Organisaties die bij nadere bestudering minder interessant voor je zijn? Streep ze weg. Ga de organisaties die wél op je lijstje mogen blijven volgen op LinkedIn, Facebook en andere platforms. Zorg dat je dagelijks volgt wat de actuele thema’s zijn, naast uiteraard op dit moment de Coronacrisis. Iedereen maakt zich zorgen over hoe het straks verder zal gaan. Zorg dat jij weet wat je wilt en kunt bijdragen!

Online netwerken

Tegen degenen die denken: Wie zit er nou op mij te wachten?: Volgens mij enorm veel mensen. In deze tijd van social distancing heeft iedereen behoefte aan contact. En zeker aan af en toe eens even contact met anderen dan familieleden. Benut dus de hierboven genoemde digitale mogelijkheden om contact te maken met mensen die je toch altijd al wilde spreken, maar waarvan je dacht dat hij of zij wel te druk zou zijn om tijd voor jou vrij te maken. Wordt lid van interessegroepen op LinkedIn en meng je in discussies over actuele thema’s op je vak- of belangstellingsgebied. Laat zien dat je bestaat door zinvolle bijdragen te leveren of slimme vragen te stellen.

Kortom

Benut de tijd die jij hebt, maar vooral ook de tijd die anderen nu wellicht hebben om contact te leggen en te onderhouden met al die mensen waar je drie weken geleden nog geen tijd voor had, te verlegen voor was, of van wie je dacht dat ze jou toch niet zouden willen spreken. Na regen komt zonneschijn, na de Coronacrisis komt een opverende economie, na een periode zonder werk komt een tijd waarin je weer een zinvolle bijdrage kunt leveren aan de samenleving, in welke vorm dan ook. Bereid je daarop nú zo goed mogelijk voor.

Bij Van Ede & Partners werken we er hard aan om zoveel mogelijk trainingen en workshops beschikbaar te maken voor online toepassingen. Wil je bijvoorbeeld leren om jouw essentiële waarden, drijfveren, kernkwaliteiten, motivatie en randvoorwaarden te presenteren, dan helpen wij je graag. Ook in deze Corona tijd staan wij je graag te woord, face to face of online. Klik hier om contact op te nemen.

 

Roel Monnik

Is werkzaam bij: