Netwerken, je doet het al vaker dan je denkt!

Netwerken, je doet het al vaker dan je denkt!

Netwerken speelt een belangrijke rol in het vergroten van de kans op een nieuwe werkkring, baan of opdracht. Ook bij het vergaren van kennis, contacten, ideeën en tips is netwerken handig om in te zetten.

Wat ik vaak hoor als ik mensen hierop coach of train, is dat mensen het lastig vinden zichzelf te verkopen, dat ze niet kunnen netwerken of dat het niks voor hen is. Of ze zeggen of denken: Dat kan ik niet, wie zit er nu op mij te wachten.Vervolgens vraag ik of ze zelf wel eens iemand verder hebben geholpen? Ja, dat vinden mensen vaak leuk om te doen en geeft veelal ook voldoening. En hoe ze contact maken met iemand op een feestje die ze nog niet kennen of bij de sportvereniging? En dan blijkt dat we eigenlijk allemaal al veel netwerken, nieuwe contacten opdoen en elkaar verder helpen. We zetten het alleen niet altijd doelgericht en/of themagericht in.


Met doelgericht bedoel ik, weten wat je wilt bereiken. En dat kan een klein stapje zijn, b.v. een afspraak met iemand om ergens over door te praten bij een kop koffie. Of een oriënterend gesprek bij een bedrijf om meer over een specifieke functie te weten te komen. En met een thema bedoel ik een onderwerp waar jij meer over wilt weten of waar je deskundig in bent en wilt weten hoe een bepaalde organisatie daarin bezig is. Wat kan helpen is je daarbij verplaatsten in de ander. Waar hebben jullie een gemeenschappelijke interesse of passie of probleem waar je over kunt sparren. Waar heb je een klik.

Netwerken is koffie drinken en een goed gesprek voeren over de toekomst

Wat ik een mooie quote vind over netwerken is: ‘Netwerken is koffie drinken en een goed gesprek voeren over de toekomst.’ Het is dan wel handig om vast nagedacht te hebben over wat je dan in die toekomst wilt. En dat kan zijn dat kopje koffie drinken met iemand om door te praten over een bepaald onderwerp. Mijn thema was b.v. doorpraten over hoe omgegaan wordt met emoties en verlies in de zorg, terwijl zorgverleners weinig tijd hebben. Door dit in diverse gesprekken in te brengen had ik zo een aantal gesprekken met zorgverleners, HR-adviseurs en leidinggevenden in de zorg geregeld en daarna een mooie opdracht.


Het voordeel van vooraf nadenken wat je doel is van een bepaald gesprek en het thema waar je het over wilt hebben, is dat je vast een onderwerp hebt. En het is ook handig als je onverwacht iemand tegenkomt. Als iemand dan vraagt hoe het is, kun je na je antwoord gelijk aangeven dat je bezig bent om in contact te komen met mensen die … en dan breng je je thema in. Wie weet wat het oplevert aan tips, ideeën en mogelijke contacten. Oftewel durf te vragen en sta open voor koffie drinken en praten over je toekomst!

Wil je meer weten over wat we hierin doen, je laten coachen of een workshop hierover volgen, neem dan contact met ons op: Van Ede & Partners 050 312 34 85 / groningen@vanede.nl

Nynke Hovinga

Is werkzaam bij: