Geef je wat jij belangrijk vindt, de juiste aandacht?

Geef je wat jij belangrijk vindt, de juiste aandacht?

Als je niet (meer) op je plek zit, is het tijd om zelf in actie te komen. Dat is wat ‘regie op je loopbaan’ ons voor lijkt te schrijven. Neem je geen regie, dan ben je niet goed bezig. Maar soms is het helemaal niet zo duidelijk of je je nog wel goed voelt bij waar je mee bezig bent. Dan kan het juist goed zijn om even niet in beweging te komen. Om je gevoel te laten bezinken.

Ik krijg steeds meer respect voor het niet-weten. Daar begint het onderzoek, de reflectie. Het kan de start zijn van iets nieuws. Daaraan is wel een voorwaarde verbonden, en dat is bewust-zijn. Expres met streepje zodat je het als één of twee woorden leest. In onze hectische, drukke levens zijn we geneigd om altijd in de vooruit-stand te staan. We moeten door. Maar wil je ingetuned blijven op je gevoel, al moet zich dat nog uitkristalliseren, dan helpt het om letterlijk te vertragen en stil te staan. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je tijd voor inbouwen. Heel bewust.

En dan is het zaak breder te kijken dan naar je loopbaan. Weliswaar een belangrijk aspect van je leven dat bijdraagt aan je welbevinden, maar je hebt ook nog je gezondheid, je partner, kinderen, je familie, vrienden, kennissen, je sport en andere hobby’s. Die vragen allemaal aandacht en onderhoud. In mijn ogen zit regie er vooral in dat je dáár balans in vindt, het gaat om regie op het leven. Dat je voldoende aandacht geeft aan wat je echt belangrijk vindt.

Een mooie metafoor hiervoor is het verhaal van de leraar die een fles tot de rand vult met keien. Zijn studenten beamen dat de fles vol is. Maar dan giet hij er grind bij. Nu kan er echt niks meer bij, bevestigen de studenten. Tot er ook een hand vol zand in de fles verdwijnt. En zelfs dan kan er nog water bij. Vervolgens legt de leraar uit dat de keien staan voor de belangrijkste dingen in je leven, zoals je gezondheid en je gezin. Het grind is ook belangrijk maar minder essentieel; denk aan je werk en je huis. Het zand vertegenwoordigt kleinigheden. En hoe vol je leven ook lijkt, er is altijd nog ruimte voor een goed glas met vrienden.

De moraal is dat we ons te vaak laten afleiden door het zand. Daar kan je makkelijk de hele fles mee vullen. Vaak laten we ons te makkelijk bezetten door allerlei geneuzel en verliezen we de balans uit het oog. Voor mij is dát de kern waar regie op je leven om draait: dat je de fles op zo’n manier vult dat er voldoende ruimte is voor wat voor jou elementair is.

Veel cliënten die ik als loopbaancoach begeleid, maken heel bewust de keuze voor Van Ede & Partners. Juist omdat wij verder kijken dan alleen naar werk. We gaan samen met hen op zoek naar hun talenten en drijfveren in de volle breedte. Naar die basis keren we tijdens het traject voortdurend terug, als ijkpunt. Wat dat hun vooral brengt is dat ze echt bewuste keuzes maken, vanuit een diep inzicht in hun kernkwaliteiten en wensen. En daardoor bewuster in het leven staan.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Neem dan contact op via één van onze vestigingen.

Nicole van Dongen

Is werkzaam bij: