Wakker worden

Wakker worden

Als je naar mijn cv kijkt, denk je: daar zit een mooie lijn in! Maar diep van binnen weet ik dat ik elke keer naar een andere plek ging in de verwachting dat ik daar wél voldoening zou vinden in mijn werk. En daar zat nu net de crux: ik zocht datgene wat mijn werk voor mij betekenis zou geven, buiten mezelf. In de doelstelling van het bedrijf, de opdrachten die ik deed. Iets wat ik veel jonge talenten nu ook zie doen. Terwijl zingeving juist heel erg in jezelf zit.

Zelf ben ik door schade en schande wijs geworden. Ik begon mijn loopbaan met de ambitie om de jongste vrouwelijke partner in een van de grootste belastingadvieskantoren in Nederland te worden. Waarom ik dat wilde, vroeg ik me niet eens af. Voor een groot deel was het te herleiden naar wat ik van huis uit had meegekregen: je bent een slimme meid, je gaat geld verdienen bij een mooi bedrijf .

Ik ging recht op mijn doel af en maakte snel carrière. Maar in de praktijk liep ik vast, het was niet wat ik wilde. Daar werd ik me pas echt van bewust toen ik op mijn 25e mijn zus verloor door een verkeersongeval. Een hele verdrietige periode, waardoor ik anders ging kijken naar mijn leven en mijn werk. “Dit kan mij ook overkomen” ging door mijn gedachten. “Heb ik er dan uitgehaald wat erin zit?”

Nog tien jaar dwaalde ik verder van baan naar baan. Tot ik me realiseerde dat zo lang geld verdienen het hoogste goed was voor me, ik geen zingeving zou vinden in mijn werk. Terwijl ik dáár uiteindelijk naar op zoek was.

Zingeving is voor mij: doen waar je voor bedoeld bent. Dat je als een radertje in een Zwitsers horloge precies op die plek in het geheel zit waar je zelf makkelijk beweegt en tegelijkertijd zorgt dat het geheel goed functioneert.

Die plek is voor mij het begeleiden van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling . Ik ontdekte dit tijdens het opzetten van een gezondheidscentrum . Ik had tijd over en startte een coachingopleiding. En al bij de eerste oefeningen dacht ik: dit heb ik altijd al gedaan, dit past bij mij! Ik kende dat gevoel heel goed maar had het al zo lang gemist dat ik het vergeten was.

Ik had mijn zin gevonden. Die ervaar ik nog elke dag, vooral wanneer ik met cliënten werk en hen begeleid in die zoektocht waar ik zelf zo lang over heb gedaan. Dit doe ik door een omgeving te scheppen waarin ze terug kunnen keren naar hun eigen natuur. Waarin ze zich bewust worden van waar ze écht van zijn.

Dat gebeurt soms in een flits, zoals mij dat overkwam bij de coachingopleiding. Dan zie ik iemand wakker worden, door iets wat gezegd wordt, een vraag die iets triggert, een geintje zelfs. En het zijn precies die momenten die betekenisvol maken wat ik doe. Voor mijzelf én voor een ander.

Frederike van Lowijde

Is werkzaam bij: