Als politicus de arbeidsmarkt op, hoe doe je dat?

Als politicus de arbeidsmarkt op, hoe doe je dat?

“De tijd dat Kamerleden gemiddeld 10 jaar op hun plek zaten, ligt ver achter ons”, zegt Christaan Bramer, Appa-coach bij Van Ede & Partners. “Ook in andere bestuurlijke rollen zijn de doorlooptijden korter geworden. Maar de belangrijkste vragen waar kandidaten mee rondlopen die vanuit zo’n positie afzwaaien, niet herkozen worden, of opstappen, zijn hetzelfde gebleven: hoe zit de arbeidsmarkt in elkaar? En wat kan ik daar doen met mijn kennis en ervaring?”

"Wat kan ik doen met mijn kennis en ervaring?”

Kwaliteiten waar vraag naar is

Ruim 400 voormalige politieke ambtsdragers zijn door Van Ede & Partners geholpen een vervolg te geven aan hun loopbaan. Hans Boer, directeur bij Van Ede & Partners: “We leven in een dynamische tijd in een ingewikkelde arbeidsmarkt. Politici die hier een weg in moeten zien te vinden, vragen zich vaak af: zit de maatschappij op mij te wachten? Het goede nieuws is dat ze kwaliteiten hebben die op veel plaatsen inzetbaar zijn. Zoals maatschappelijke betrokkenheid en sensitiviteit voor uiteenlopende belangen. Ook hun netwerk is belangrijk. Denk aan de Haagse contacten van oud-Kamerleden, maar ook aan de kennis van publiek-private samenwerkingsverbanden die lokale en regionale ambtsdragers in hun zittingstermijn opbouwen. Daar is op allerlei plekken vraag naar.”

Bewuste keuzes voor inkomen én inspiratie

Behalve dat voormalig ambtsdragers bij Van Ede & Partners helder inzicht krijgen in hun toegevoegde waarde voor de arbeidsmarkt, onderzoeken ze ook hoe ze die het beste kunnen inzetten. Appa-coach Christiaan Bramer: “De neiging bestaat vaak om direct de markt op te gaan, mensen willen snel weer aan het werk. Maar wil je uit je loopbaan naast een inkomen ook inspiratie halen, dan is het belangrijk de rust te nemen om uit te zoeken waar je gelukkig van wordt. En dán gericht je netwerk inzetten. Dat kan leiden tot een baan of zelfstandig ondernemerschap. Daarnaast zien we steeds meer Appa-cliënten kiezen voor een waaier aan activiteiten waarin ze al hun talenten kwijt kunnen. Bijvoorbeeld een bestuurdersrol voor twee dagen, daarnaast een paar interessante opdrachten en lid worden van een Raad van Toezicht. Wat het ook wordt, bij ons gaat het erom dat het een bewuste keuze is die past bij jou en jouw leiderschap. Daar zit ónze toegevoegde waarde.”

Meer informatie over de Appa-trajecten van Van Ede & Partners?
Klik hier voor meer informatie of

Neem contact op voor het maken van een afspraak

Ruim 400 politieke bestuurders gingen je voor.

Wil je meer weten over hun ervaringen? Lees hier de verhalen van voormalig Tweede Kamerleden Klaas Dijkhoff, Ank Bijleveld-Schouten, Sadet Karabulut, Evert Jan Slootweg en vele andere cliënten.