Piet Bruinooge (oud-burgemeester Alkmaar, nu inwoner Middelburg) vindt geluk in zijn nieuwe bestemming.

Piet Bruinooge (oud-burgemeester Alkmaar, nu inwoner Middelburg) vindt geluk in zijn nieuwe bestemming.

Ruim een jaar geleden legde Piet zijn rol als Burgemeester van Alkmaar wegens persoonlijke redenen neer.

Hij verhuisde naar Middelburg, terug naar zijn roots in Zeeland, en volgde een reintegratietraject (APPA) bij van Ede & Partners. Een van de uitkomsten is dat hij samen met bestuurscoaches van Van Ede & Partners Breda (nieuwe) Colleges B&W begeleidt bij hun teambuilding. Piet is bevlogen over de positieve effecten die dit heeft!

Piet: “Zorg dat je echt samen goed op weg gaat en blijft. Dan betaalt zich dat uit in betere resultaten voor iedereen; voor jezelf, het college, je gemeente en aller belangrijkst, voor de burgers. Dat is ook veel plezieriger.” Volgens Piet wordt onderschat hoe belangrijk teambuilding is. “Je hebt elkaar niet uitgekozen en daarbij heb je verschillende belangen. Als je met elkaars voeten gaat spelen vanuit eigenbelang, haal je misschien succes op de korte termijn, maar dat levert verlies op de langere termijn. Het gaat erom dat je na 4 jaar allemaal resultaat hebt behaald, dat iedereen trots kan zijn over de periode.”

Je kunt je afvragen of een College wel zin en tijd heeft om met elkaar te navelstaren? Piet bestrijdt de suggestie dat het navelstaren is direct, want inhoud is een belangrijk uitgangspunt bij de teambuilding zoals Piet die aanbiedt: “Het gaat om de weg, en die heeft mijlpalen. Dat moet je met elkaar vaststellen. Niet alles kan tegelijk. Niet iedereen kan tegelijk scoren. Maar iedereen moet wel weten en met elkaar voelen dat elke wethouder zijn/haar succes kan halen. Zodat je allemaal op het eind van de periode een belangrijke doelstelling hebt gerealiseerd. Uiteraard goed om dat gedurende de periode regelmatig te herijken.”

"Weerstand is er altijd, dat is een onderdeel van succes."

Een ander belangrijk aspect van teambuilding in besturen van Colleges van B&W is de organisatie van weerstand. “Weerstand is er altijd, dat is een onderdeel van succes. Je kan dus maar beter die weerstand zélf van meet af aan organiseren en regisseren. Dat is in het belang van de samenleving, waarvoor je tenslotte zo stevig aan het werk bent. Je moet weerstand verwelkomen, intern en extern. En daardoor kom je verder. Zonder wrijving geen glans. Maar het is wel verstandig dat te doen met iemand van buiten, een neutrale derde. Want de zittende mensen zitten te veel in de materie, ook de burgemeester en de secretaris. Daarom heeft voor mij een externe coach, met verstand van zaken in Colleges, altijd veel betekend. Het maakt het gesprek aan tafel anders, geeft een frisse dynamiek en biedt de juiste borging en veiligheid om open te zijn met elkaar.” “Als je geen procesbegeleiding hebt van buitenaf ga je als College ongemerkt opereren in de waan van de dag. Je hebt iemand nodig die je de spiegel voorhoudt!”


Naast de coaching van Colleges is Piet beschikbaar als coach van beginnende wethouders en burgemeesters. Tevens is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van CoMensha (het landelijke coördinatiecentrum tegen mensenhandel), voorzitter van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken, voorzitter van de Zeeuwse Erfgoed Coöperatie en penningmeester van de Stichting “Friends of Marimanti” in oprichting. Dit is een ideële stichting met het doel om zonder tussenpersonen het ziekenhuis in Marimanti/Kenia te ondersteunen.

Kop koffie drinken?

Interesse in College- en/of persoonlijke coaching door Piet Bruijnooge en bestuurscoaches van Van Ede & Partners Breda, neem gerust contact met me op. Kom een kop koffie drinken en ga met ons in gesprek over de mogelijkheden. Via d.vangestel@vanede.nl of 076 56 56 509