Jeroen Derijks

Toen Jeroen afdelingshoofd werd van de ziekenhuisapotheek, had hij zijn sporen ruimschoots verdiend als inhoudelijk deskundige. Maar managementervaring had hij niet. Hij realiseerde zich dat hij in zijn nieuwe rol veel aan goede coaching kon hebben. Bij Van Ede & Partners haalde hij er alles uit.
Naam cliënt Jeroen Derijks
Probleem/uitdaging Hoe ontwikkel ik me van inhoudelijk expert tot authentiek leider
Functie Afdelingshoofd van de apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Resultaat Het accent is verschoven van operationeel management naar meer bestuurlijk en de span of control is uitgebreid naar de externe apotheken. Daarnaast is Jeroen extern adviseur
Duur proces Gedurende acht jaar, natuurlijk met een aantal intervallen, is Jeroen op regelmatige basis gecoacht
Consulent Dinja van Gestel

Mijn werk als apotheker deed ik vanuit mijn ratio, daar was ik in geschoold. En dat heeft me in 20 jaar ver gebracht. Maar het psychologische en zingevingsvlak was voor mij nog een onontgonnen terrein toen ik afdelingshoofd werd. Ik besefte dat daar veel kansen lagen om me te ontwikkelen, en dat ik daarbij wel wat ondersteuning kon gebruiken. Mijn vrouw had al goede ervaringen met coaching door Van Ede & Partners, dus die keuze was voor mij ook snel gemaakt. Maar spannend was het wel, ik wist niet precies waar ik aan begon.

De coaching was er in eerste instantie op gericht stil te staan bij en te reflecteren op situaties waar ik tegenaan liep, en daardoor te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn ontwikkeling van mijn leiderschap. Met het leren loslaten van mijn werk als mijn belangrijkste thema. Ik ben betrokken en ambitieus, waardoor dat loslaten soms moeilijk is. Dinja leerde me rustmomenten in te bouwen. Om zo ook situaties vanaf een afstandje te beschouwen.

Later kwam de nadruk op het ‘gronden’ van mijn rol als leider, zodat mijn leiderschap meer vanuit mijn haarvaten zou komen – je straalt uit wat je voelt. Dankzij de coaching van Dinja leerde ik beter omgaan met persoonlijke situaties. Ook ging ik duidelijk het onderscheid ervaren tussen mijn persoon en mijn rol als leider. Hierdoor kan ik in conflicterende situaties mensen op de inhoud aanspreken en als persoon in verbinding met de ander blijven, zonder zelf uit balans te raken.

Ook heel waardevol voor mijn ontwikkeling was het programma ‘Leven – en werken – vanaf de top’ dat Van Ede & Partners aanbiedt in samenwerking met Robert Stamboliev, expert in transformatiepsychologie. Daarin leerde ik om delen van mezelf tot bloei te laten komen die ik voorheen niet mee liet doen, omdat dat te kwetsbaar voelde. Daardoor ben ik completer geworden als mens. En beweeg ik me makkelijker in omgevingen waar ik me eerder minder vrij voelde.

In mijn traject heb ik kortom drie fases doorlopen: eerst kreeg ik ondersteuning bij het ‘overleven’, vervolgens kwam ik volledig in mijn kracht, en ten slotte leerde ik onontgonnen gebieden betreden en aanwenden. Door dat proces heb ik een baan kunnen creëren waarin ik mezelf kan zijn, mijn creativiteit kwijt kan en mijn ambities kan waarmaken. En waarmee de organisatie ook nog eens gediend is.

In de loop der tijd is mijn verantwoordelijkheid toegenomen en is het accent verschoven van operationeel management naar een meer bestuurlijke rol. Daarnaast ben ik betrokken bij de strategie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en zet ik me in om de zorg voor patiënten landelijk te verbeteren en persoonlijker te maken. Er ontstaat ook weer ruimte om de witte jas aan te trekken en me te laten inspireren door de praktijk. Ik voel me ontspannen en helemaal op mijn plaats.

Klik hier om naar Jeroen's LinkedIn profiel te gaan. 

Neem contact met ons op
Dinja Van Gestel - Van Ede & Partners

Consulent

Dinja van Gestel

Jeroen is een getalenteerde, gevoelige man. Het was aanvankelijk lastig voor hem zijn gevoeligheid als ‘bron’ te benutten in zijn werk. Door te experimenteren en te oefenen met zich open opstellen in zijn rol, won hij aan kracht en authenticiteit. Hij durft controle meer los te laten. Hierdoor heeft hij meer gezag en zijn werkhouding is meer ontspannen geworden.
Meer lezen over Dinja van Gestel