Je droombaan realiseren – Het hoeft niet nu, het kan ook dan

Je droombaan realiseren – Het hoeft niet nu, het kan ook dan

Jaarlijks begeleiden onze consultants honderden professionals. Mensen die zijn vastgelopen in hun werk, of die dat willen voorkomen. Mensen die de regie over hun loopbaan terug willen of komen om zich te bezinnen op hun toekomst. Vaak raken we door deze mensen zelf ook geïnspireerd. Die verhalen delen we graag met je. Dit keer een mooie casus waarin uitstel zeker geen afstel betekent.

Een jonge vrouw, iets in de dertig. Komt uit een hecht gezin met vader, moeder en twee zussen. Allemaal hardwerkend, zij weten de handen uit de mouwen te steken. Ze heeft gestudeerd en een fijne vriendengroep gemaakt. Een van die heren is nu haar levensgezel. Ze hebben een prachtig zoontje.

Een mooi carrièrebegin

Na haar studie gaat ze aan de slag bij een Nederlandse multinational. Ze wordt innovatie- en portfoliomanager. Ze werkt aan strategische programma’s. Daarvoor moet je bruggen bouwen tussen mensen en commercieel kunnen denken en handelen. Ze opereert in het domein van de transitievraagstukken, met cross-functionele teams die zij aanstuurt. Ze heeft succes en wordt global innovation program manager. Een dijk van een baan.

Zelfreflectie

Na elf jaar valt het doek, haar baan verkokert en gaat haar benauwen. Ze gaat op zoek naar een nieuwe omgeving. Er is paniek, ze is onrustig en wil snel weer aan het werk. Vrienden en familie manen haar rustig aan te doen en de tijd te nemen voor bezinning. Zo komt ze terecht bij Van Ede & Partners. Daar schrijft ze haar zelfanalyse, scherp en van hoge kwaliteit. Hierin onderzoekt ze haar persoonlijkheid, talenten en ambitie. Ze is toegewijd aan haar werk, positief ingesteld, doelgericht en levert volgens belofte. Ze heeft inzicht in techniek, begrijpt de politiek in een organisatie. Ze is veeleisend, intens, en heeft een enorme drang om te presteren en zich te bewijzen: ik doe het toch goed?

Waar ben je van?

Vanuit waar ze nu staat, ga ik samen met haar op zoek naar waar ze naartoe wil. Naar wat haar missie is. De ervaring leert dat het antwoord vaak in het verleden ligt, in de rugzak die je met je meedraagt. En dat je het vindt door bij jezelf na te gaan: op welke prestaties ben je trots? Wat was jouw aandeel daarin? Wat voor impact had dit? Door daarnaar te graven en dat goed onder woorden te brengen, vind je altijd wel rode draden, thema’s. Je ontdekt waar je echt van bent. In haar geval: realiseren. Dat wil zeggen: ze is een kei in projecten goed en tijdig tot stand brengen. Maar dat heeft ook een keerzijde; ze vindt moeilijk rust, ze wil nuttig bezig zijn, dat is toch goed?

Missie + passie = bestemming

Breng je missie en passie bij elkaar, dan vind je je bestemming. Je ware ambitie. Dat was de volgende stap in onze gezamenlijke zoektocht. Zij wil de wereld mooier maken, via haar werk én via haar hobby. Ze houdt van moderne en hedendaagse kunst. Het liefst zou ze een business willen opzetten in de wereld van kunst. Dat is haar droombaan. Een risicovol avontuur, maar ze besluit dat het hiervoor nu niet de juiste tijd is. Ze heeft een jong kind thuis en wil nog veel van de wereld zien. Dat vraagt om een steady inkomen. Maar ze weet wat ze wil realiseren en dat geeft rust.

Nu en dan – met het uiteindelijke doel voor ogen

Snel valt een aantrekkelijke baan in haar handen in de duurzame chemische industrie. Ze gaat innovaties en transities realiseren, mensen en organisaties samenbrengen, gemeenschappelijke belangen naar boven halen, in gezamenlijkheid innovaties het licht laten zien. En zo bijdragen aan de kilmaatdoelstellingen. Een baan waarmee ze de wereld een beetje mooier kan maken. En ondertussen gaat ze zichzelf opmaken voor haar droombaan. Door zich te oriënteren op de wereld van kunst en te werken aan de kennis en vaardigheden die haar kansen in die markt vergroten. Die droombaan gaat er komen. Dat hoeft niet nu, het kan ook dan.

Derick Maarleveld
Consulent bij Van Ede & Partners Den Haag

Heb je vragen of ervaar je hetzelfde?

Maak een vrijblijvende afspraak