Krachtige Vrouwen

Krachtige Vrouwen

Een donderdagmiddag in februari, 16.15 uur: ik zie een vrouw trainen op de atletiekbaan. Ze traint de hordes. Dan valt me op dat ze een extra horde heeft: ze loopt met blades, beenprotheses. En ze straalt kracht uit. Een bespiegeling.

Onbewust dwalen mijn gedachten af naar het pad dat zij tot nu toe afgelegd kan hebben: heeft zij vanaf haar geboorte protheses nodig gehad, of later pas, als gevolg van een ongeluk of ziekte? Ging ze ziekenhuis in en uit, of juist helemaal niet? Ik kan me wel voorstellen dat het een pad is (geweest) vol wilskracht, doorzettingsvermogen, weerbaarheid bij tegenslagen en focus.

En ik denk aan mijn eigen pad, waarschijnlijk heel anders. Maar ook met hordes. Na een studie fiscaal recht kwam ik terecht bij een van de grote belastingadvieskantoren met de ambitie om de jongste vrouwelijke partner wereldwijd te worden. Daar zette ik alles voor opzij. Tot het overlijden van mijn zus op haar 24e door een auto-ongeluk. Toen werd ik wakker: dit zou mij ook kunnen gebeuren. Heb ik dan uit het leven gehaald wat er voor mij inzit? Nee, het gaat mij eigenlijk helemaal niet om geld of status. Maar waar dan wel om? Een zoektocht met vallen en opstaan volgde. Wie ben ik? Wat heb ik in de kern te brengen? Ik realiseerde me dat ik keuzes moest maken. En hoe lastig dat blijkt te zijn: vanuit authenticiteit stappen zetten. Het is net horde lopen.

We zien het ook bij onze cliënten. Ieder met een eigen verhaal, eigen hordes: ontslag, burn-out, verlies. Gebeurtenissen die ons uitnodigen onze kracht weer op te zoeken, te kiezen voor wie we werkelijk zijn. Door even boven onszelf uit te stijgen, zoals Nils Holgersson op de rug van Maarten de gans. Die kracht kan op zo veel verschillende manieren vorm krijgen. In ondernemerschap, in een ondersteunende rol, in de politiek, de wetenschap, in leiderschap …

Ons werk is een ode aan alle krachtige mensen, die met wilskracht, doorzettingsvermogen, weerbaarheid en focus hun pad bewandelen. 

Frederike van Lowijde
Consulent bij Van Ede & Partners Amsterdam

Heb je vragen of ervaar je hetzelfde?

Maak een vrijblijvende afspraak