“De vrijheid om te kiezen” – In gesprek met Tineke Pacqué

“De vrijheid om te kiezen” – In gesprek met Tineke Pacqué

In de reeks gesprekken met medewerkers van Van Ede & Partners, een gesprek met Tineke Pacqué, consulent van de vestiging in Den Haag.

Ieder mens heeft de vrijheid om te kiezen hoe te leven. Maak gebruik van deze keuzevrijheid. Dat vraagt om diepgaand zelfonderzoek naar persoonlijkheid, krachten en talenten. Dat is hard werken, maar geeft je wel de mogelijkheid om jouw plek in deze wereld in te nemen.

Tineke heeft veranderingen geregisseerd en gerealiseerd bij zowel non-profit als profit organisaties. Daarnaast beschikt zij over een uitgebreide management ervaring, zowel in de zorg als in de zakelijke dienstverlening, en training / coaching op het vlak van commerciële performance, persoonlijke ontwikkeling, samenwerking en communicatie. Daarbij blijft zij met haar cliënten niet hangen op het niveau van vaardigheden en gedrag, maar gaat zij samen op zoek naar de belemmeringen, waardoor die doelen nog niet zijn gerealiseerd.

Naast haar werk bij Van Ede & Partners heeft Tineke haar eigen onderneming: Thougether – verandermanagement – training – (team) coaching.

Waarom ben jij verbonden aan Van Ede & Partners, wat is jouw drijfveer?

Tineke: Ik geloof in de kracht van ontwikkeling en groei. Mensen die zich ontwikkelen zullen in hun leven persoonlijke groei meemaken. Ik hou ervan mensen in hun kracht te zetten, zichzelf te laten ontdekken en te ontwikkelen, zodat zij de plek in de wereld kunnen innemen die zij ambiëren.

Bij Van Ede & Partners dragen wij bij aan deze ontwikkeling en groei van onze cliënten. Ieder mens heeft de vrijheid om te kiezen wie zij willen zijn. Om deze keuze te kunnen maken is het nodig om te begrijpen wie je bent. Want als je weet wie je bent, dan kun je een keuze maken wie je wil zijn. Welke plek je in deze wereld wil innemen. Ik vind het mooi om mijn cliënten te begeleiden in hun onderzoek om hun persoonlijkheid, talenten, drijfveren en waarden te ontdekken, zodat zij passende keuzes kunnen maken in hun leven.

Wat is jouw rol binnen van Ede & Partners Den Haag?

Als consulent begeleid ik cliënten om hun persoonlijkheid, kracht en talenten te ontdekken. Dat noemen wij ‘de weg naar binnen’ om de passende weg naar buiten te vinden. Onze cliënten volgen een programma van trainingen en gesprekken, dat hen faciliteert in het ontdekken van hun kracht en talenten. Ik coach mijn cliënten en begeleid de InStroom- en Profieltrainingen.

Tijdens de InStroomtraining reflecteren en bezinnen cliënten zich op wat hun persoonlijk en professioneel leven hen tot nu toe heeft gebracht en koppelen dit aan hun verlangen, wensen en mogelijke stappen voor de toekomst. 

In de profieltraining gaan cliënten verder op zoek naar inzicht in hun persoonlijkheid, hun waarden, drijfveren, krachten en talenten. De cliënten kunnen op basis van dit inzicht kiezen wie zij willen zijn, welke plek zij in de wereld willen innemen. Dat kan werk zijn in een bepaalde rol, functie of project. Maar dat kan ook bezigheden zijn in de privésfeer, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Naast het formuleren van dit profiel leren wij onze cliënten ook om dit profiel effectief te kunnen communiceren; d.w.z. kort en bondig.

Vertel eens een mooie ervaring met een cliënt?

Eens had ik een client die het moeilijk vond om ‘de weg naar binnen’ te bewandelen. Deze client had moeite om haar persoonlijkheid, krachten en talenten te ontdekken. Zij ging niet ‘diep’ genoeg om echt te ontdekken wie zij is. Gevolg was dat zij nog niet in staat was om echt de keuze te maken wie zij wil zijn, waardoor haar aanbod naar de markt niet helemaal congruent was met haar echte kwaliteiten. Tijdens diverse sollicitaties kon zij daardoor ook niet zichzelf overtuigend presenteren, waardoor de baan haar niet werd aangeboden.

Zoals ik al eerder aangaf heeft ieder mens de vrijheid om te kiezen, maar daarvoor is wel noodzakelijk dat je ontdekt wie je bent en wie je wilt zijn. Deze client maakte eigenlijk geen gebruik van haar keuzevrijheid. In een vervolgtraject is deze client alsnog zichzelf dieper gaan analyseren, nu met positief gevolg. Zij vond toen wel haar gewenste baan. Soms is het nodig om cliënten in de praktijk te laten inzien dat er ‘iets’ mist en dat zij dieper moeten gaan om echt uit te vinden wie zij zijn, waardoor zij wel de ‘juiste keuzes’ kunnen maken. Ieder mens heeft deze keuzevrijheid, maar daar moet je wel gebruik van willen en durven maken.

Heb je een tip voor een potentiële cliënt?

Mijn tip is dan ook: maak gebruik van jouw vrijheid van keuze. Neem de moeite en de tijd om uit te vinden wie je bent, zodat je kunt beslissen wie je wil zijn. Heel logisch, maar niet altijd gemakkelijk om in de praktijk te realiseren. Dat vraagt serieus zelfonderzoek.

Wat betekent succes in jouw werk bij Van Ede & Partners?

Succes voor mij is dat mijn cliënten hun plek op de wereld vinden. Daarvoor is wel nodig dat zij goed kunnen formuleren én communiceren waar deze plek is.

 

Tekst/interview: Derick Maarleveld

Wilt u meer weten over Tineke Pacqué en haar werk bij Van Ede & Partners? Klik dan hier!

Terug naar Interviews

Tineke Pacqué

Is werkzaam bij: