Menu Peter van Halder

Peter.

Volg je hart, leef je droom en maak er werk van

Toen Peter van Halder’s werk als docent slagwerk ophield, viel hem dat rauw op zijn dak. Maar met hulp van Van Ede & Partners ontdekte hij andere mogelijkheden om zijn carrière voort te zetten.
 • Naam client

  Peter van Halder

 • Uitdaging

  Het vinden van een nieuwe bestemming na 38 jaar gewerkt te hebben als docent slagwerk.

 • Oude functie

  Docent slagwerk

 • Resultaat

  Start met opleiding vinoloog

 • Duur proces

  12 maanden

 • Consulent

  Tijn Ponjee

Ik  werkte 38 jaar met veel plezier en toewijding als docent slagwerk en coördinator toen het doek voor mijn werkgever Kunstencentrum de Stroming viel. Ondanks alle inspanningen was het instituut niet meer te redden. Alhoewel de onzekerheid van jaren onderhandelen was afgelopen, voelde ik me gebroken en leeg. Ik heb in mijn leven nooit snel emoties en gevoelens getoond, maar ze kwamen zo dicht aan de oppervlakte dat ik aanvankelijk niet wist wat ik ermee aan moest. Alles liep door elkaar: woede, verdriet, teleurstelling, onzekerheid. De bedrijfsarts sprak op een gegeven moment zelfs van een burn-out.

Na een prettig en warm gesprek met een van de consulenten koos ik voor Van Ede & Partners. Ik wist niet wat me te wachten stond, maar het voelde goed. Mijn traject startte met een zelfanalyse. Ik zag er als een berg tegenop, omdat ik niet zo’n prater ben en het uiten van gevoelens voor mij niet vanzelfsprekend is. Verrassend genoeg ging het analyseren vanzelf en was het juist bevrijdend. Het gaf me een goed inzicht in zaken waar ik eerder nooit bij stilstond. Een ding werd snel duidelijk: het roer moest om. Ik wist dat het niet zonder slag of stoot zou zijn. Maar er was geen weg terug en voor mijn gevoel had ik niets te verliezen.

Om stappen vooruit te zetten, heb ik me gefocust op het verwerken van zoveel jaren volle inzet voor mijn vak en voor de organisatie. Onder begeleiding van een psycholoog bij Van Ede & Partners passeerden diverse negatieve emoties de revue. Gaandeweg voelde ik me steeds sterker worden en ik merkte dat ik naarmate het traject vorderde, steeds gemakkelijker kon praten over wat mij was overkomen. Het werd steeds meer terugblikken in plaats van het gevoel te hebben er nog middenin te zitten.

Het loslaten ging gaandeweg steeds beter. Naast drummen is wijn een hobby van me. Een hele ochtend praatte ik er met mijn consulent over en zochten we op internet naar mogelijke ingangen om écht iets met mijn passie te gaan doen. Het resulteerde in het besluit om een wijnbrevet te halen. Dan kon ik kijken hoe het me zou bevallen en tevens is dat ook het toegangsdiploma voor de opleiding tot vinoloog. Het echte werk! Deze keuze gaf me naast het traject bij Van Ede & Partners veel energie.  

Terugkijkend heeft vooral de visietraining veel losgemaakt bij mij. Dat richt zich specifiek op de aspecten veranderen en loslaten. Het model dat bij deze training gebruikt werd, de transitiecurve, gaat uit van de fasen die je doorloopt als je in een verandering zit. Daar kwam echt het besef hoe ik omging met mijn verdriet, boosheid, teleurstelling en alle andere emoties die door me heen gingen. De veiligheid in de groep zorgde ervoor dat ik me echt bloot heb durven geven en ik kwam erachter dat kwetsbaar opstellen mij ook kracht gaf. Mijn consulent vroeg in onze gesprekken stevig door, waardoor zij mij op het goede spoor zette. Daardoor voelde ik me sterk genoeg om mijn hart te volgen en voor mijn passie te gaan. Ik heb zin in een nieuwe stap en start binnenkort met de opleiding tot vinoloog. Ook ben ik inmiddels vrijwilliger bij een wijnhandel en ben ik met een wijnimporteur in gesprek om met een bijzondere wijn de particuliere markt te gaan bedienen. Ik krijg er energie van, voel me evenwichtig en ga de toekomst met vertrouwen en positiviteit tegemoet!

 

Volg je hart, leef je droom en maak er werk van

Toen ik Peter leerde kennen zag ik een gebroken man. Hij was verdrietig en echt nog aan het bekomen van de schok van het verlies van zijn baan.
Tijn Ponjee
We ging meteen aan de slag met het verwerkingsproces. We deden een aantal oefeningen rondom afscheid nemen en verwerking. Gaandeweg kwam er steeds meer ruimte voor de toekomst. We konden samen plannen maken. Er ontstond energie en met het formuleren van heel concrete eerste stappen heb ik hem goed op weg kunnen helpen. Het is mooi en inspirerend om te zien hoe Peter zijn weg weer vindt. Na het dal gaat hij nu via een route door het dal met hernieuwde energie bergopwaarts.
Over Tijn Ponjee

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.