Menu Elze Reitzema

Elze.

MIJN LEVEN WAS ZO HECTISCH, DAT IK MEZELF EEN BEETJE VERGAT

Elze Reitsema (54) was op zoek naar een nieuwe uitdaging in zijn werk. Mede dankzij Van Ede & Partners gaf hij zijn loopbaan en leven een volledig andere richting. Nu werkt hij met veel plezier als docent aan een hogeschool in Deventer.
 • Naam

  Elze Reitsema

 • Uitdaging

  Een nieuwe uitdaging zoeken na een reorganisatie

 • Oude functie

  Hoofd Facilitaire Zaken bij Sociale Werkvoorzieningsbedrijf Pantar in Amsterdam

 • Nieuwe functie

  Docent en Onderzoeker Facility Management, Saxion Hogeschool Deventer

Na een langdurige reorganisatie verloren tachtig van de driehonderd medewerkers bij Pantar hun baan, waaronder ik. De facilitaire afdeling die ik leidde, ging namelijk op in een andere afdeling en met de nieuwe directeur had ik geen klik. Hij ervoer me als een luis in de pels, en schoof steeds mijn verbetervoorstellen aan de kant. Van 2012 tot 2014 volgde ik een universitaire managementstudie, iets wat ik altijd al heb willen doen.

In de zoektocht naar een nieuwe uitdaging, adviseerde de HR-manager van Pantar me om met Van Ede & Partners te praten. Vanaf het eerste contact voelde dat goed. Ik schreef een zelfanalyse, en ontdekte met hun hulp bepaalde patronen. Zo kwam naar voren dat ik erg bezig was met de kwakkelende gezondheid van een van mijn kinderen, mijn studie en de angst mijn baan te verliezen en mijn gezin niet meer te kunnen onderhouden. De conclusie? Mijn leven was zo hectisch, dat ik mezelf een beetje vergat. Die zoektocht naar mezelf bracht me rust. Uiteindelijk heb ik gebruikgemaakt van het sociaal plan met een afvloeiingsregeling die mij de tijd en ruimte gaf om te heroriënteren.

Ik ontdekte dat ik mezelf jarenlang had weggecijferd in een grijs pak, terwijl ik in mijn vrije tijd genoot van rockfestivals. Inmiddels zijn die verschillende kanten van mezelf dichter bij elkaar gekomen. Allemaal dankzij de workshops en adviezen die ik van Van Ede & Partners kreeg. Als een soort statement aan mezelf draag ik alleen nog zwarte T-shirts onder mijn overhemden; een pak komt alleen nog uit de kast als het niet anders kan.

Ik sta versteld van de verandering die ik de afgelopen anderhalf jaar heb ondergaan. Het gaat uitstekend met me! Ik stapte vaker op de fiets en dankzij mijn studie ontdekte ik dat ik leren fijn vind, graag onderzoek doe en mijn kennis deel. Misschien zou ik wel willen promoveren. Maar promovendi van 54 worden niet veel gezocht, een logische tussenstap was daarom docent worden aan een hogeschool of universiteit.

Sinds juni werk ik als docent en onderzoeker bij Saxion University of Applied Sciences in Deventer. Met mijn laptop en smartphone kan ik in de trein van en naar Deventer werken. Ik geniet van de vrijheid, de intelligente collega’s en de bruisende sfeer van het werken met jonge mensen. Ik geef hoorcolleges en ontwikkel lesmateriaal en dat gaat me goed af! Ik ben nu ook in mijn werk speelser en avontuurlijker.

 

Leonie over Elze

Elze worstelde aanvankelijk met zichzelf. Hij had thuis een moeilijke periode doorgemaakt en het lag niet in zijn aard om gesprekken over zijn innerlijk te voeren. Gaandeweg liet hij meer het achterste van zijn tong zien en pakte alles zeer serieus en gedegen aan. Ik kon hem helpen met persoonlijke thema’s en hem begeleiden in het netwerken en solliciteren. Het voorbereiden van sollicitaties en het stimuleren tot netwerkgesprekken heeft zijn vruchten afgeworpen.
Leonie Vogels
Het resultaat is dat hij plezier in zijn nieuwe werk als docent heeft en mogelijkheden voor toekomstig onderzoek ziet. Elze werkt nu een dag minder dan voorheen en kreeg een inspirerende werkomgeving met leuke collega’s.
Over Leonie Vogels

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.