Menu wvd-171203-028-hr-kleiner-voor-web.jpg

Corine.

Ik moest mijn politieke pantser afgooien

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 kwam de partij waarvoor Corine twee periodes als wethouder had gediend, niet meer terug in het college. Tijd om een nieuw pad in te slaan. Maar wat? Bij Van Ede & Partners kreeg ze vertrouwen in een andere toekomst.
 • Naam

  Corine Sluiter

 • Uitdaging

  Uitzoeken waar ik voor sta, los van mijn politieke rol. En wat ik daarmee kan.

 • Oude functie

  Wethouder in een middelgrote gemeente in het oosten van het land

 • Nieuwe functie

  Voorzitter Rekenkamer en vicevoorzitter Rekenkamer in twee verschillende gemeentes

 • Duur proces

  Anderhalf jaar

 • Consulent

  Julia Blauwkuip

In het begin kon ik even genieten van de rust na de intense jaren van mijn wethouderschap, maar al snel voelde ik sterk dat ik weer een volwaardige bijdrage aan de maatschappij wilde leveren. Die dienstbaarheid is niet zo maar voorbij. Ik had ook het idee dat ik echt iets anders met mijn leven moest. Ik wilde uitzoeken waar ik voor sta, ook los van mijn politieke rol, erachter komen wat mijn waarde is en helder krijgen welke kant ik daarmee op kon.

Ik moest mijn politieke pantser afgooien om terug te komen bij wie ik ben. 

Na gesprekken met verschillende bureaus heb ik gekozen voor Van Ede & Partners. Hier wordt je geleerd je eigen talenten en drijfveren als startpunt te nemen; dat was voor mij heel zinnig. Ik moest mijn politieke pantser afgooien om terug te komen bij wie ik ben. In zo’n beroep word je geleefd en neem je geen tijd om je af te vragen waar je zelf gebleven bent, binnen in dat pantser. Wat ben ik geschrokken toen ik erachter kwam hoever dat weggestopt zat! De eerste stap was het moeilijkste: het schrijven van de zelfanalyse. Een confronterende klus. En dan de vraag: ‘Waar krijg je energie van?’ Het lijkt zo’n modezin, maar uiteindelijk bleek het daar wel om te gaan. Ik had het me al zo lang niet meer af gevraagd.

In het proces kreeg ik op een natuurlijke manier inzicht in wie ik ben en welk pad ik kon inslaan, door trainingen en workshops te volgen en door veel gesprekken met mijn consulent. Behalve dat ze me praktische tips gaf, kon zij mij zó indringend vragen naar mezelf. Steeds benadrukte ze mijn waarde als persoon, ook als sollicitaties niet tot resultaten leidden. We reflecteerden samen op wat er was gebeurd en of de functie wel echt aansloot bij mij. Ik kreeg meer vertrouwen in mijn eigen kracht en vooral in een andere toekomst. Zo kon ik mijn keuzes maken.

Op mijn bureau ligt een mooie tekst: ‘Leef je leven als een reis, zeg nooit dat je al aangekomen bent.’ Bij Van Ede & Partners wordt ook het beeld van de reis gebruikt. Het lijkt soms doodeng, op weg naar een onbekende bestemming, maar ik ging gelukkig niet alleen. Ik leerde ook van de diepgaande gesprekken met andere cliënten, die ook bereid zijn zich te laten zien. Inspirerend! Het maakte indruk dat er ook mensen bij waren die bewust op zoek gingen naar een andere bestemming, zonder dat er een achterliggende noodzaak was.

Ik moest leren hoe ik als persoon en niet als politiek functionaris voor de dag moest komen en werd gedwongen na te denken over de contacten die ik zelf al had. ‘Je kunt van alles gaan doen’, zei mijn coach, ‘als jouw talent er zich maar in kan ontvouwen.’ Ik heb volop sollicitatie- en netwerkgesprekken gevoerd, het is ook gewoon hard werken.

Je kunt pas echt loskomen als je jezelf een tijdje iets anders gegund hebt.

Nu heb ik echt een heel ander leven, maar zo waardevol. Ik ben gaan beseffen dat ik niet mijn werk of mijn functie was. Door dat los te laten heb ik een soort heelheid teruggekregen die ik – ongemerkt - kwijtgeraakt was, totdat de puzzelstukjes weer in elkaar vielen. Je kunt pas echt loskomen als je jezelf een tijdje iets anders gegund hebt. Ik gun het ook andere mensen: durf te kiezen voor jezelf!

Klik hier voor Corine's LinkedIn profiel.

Julia over Corine

Corine maakte indruk op mij: iemand die zo veel jaar keihard gewerkt had voor de publieke zaak, een en al toewijding en gedrevenheid. Maar ik was benieuwd naar de vrouw achter die stevige uitstraling, naar haar persoonlijke wensen en verlangens.
Julia Blauwkuip WVD-180707-014 HR.jpg
We hebben elkaar echt ontmoet. Toen zij zich openstelde, mocht ik naar ‘binnen’ kijken en konden we samen op onderzoek gaan. Veel kansen creëerde Corine overigens zelf; dan hielp ik door haar te bevragen, om te toetsen of de kans echt bij haar paste.
Over Julia Blauwkuip

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.