De vier inzichten – Don Miguel Ruiz

De vier inzichten – Don Miguel Ruiz

Een jaar of 8 geleden gaf een van mijn collega’s mij dit boek. Het is een boek zo zei ze waar iedere coach uit kan putten. En ik weet nog hoe het me destijds “raakte”, maar zoals vaker, na een poosje zijn er andere boeken die je leest er raakt er wat in de vergetelheid.
Een maand geleden nodigde een andere collega me bij hem thuis uit en we raakten in gesprek. Opeens zei hij: Ik heb een boek dat jij eens moet lezen. En hij kwam aan met hetzelfde boek: De vier inzichten van Don Miguel Ruiz.

Het boek

Het boek begint met de geschiedenis van de Tolteken. Dat zijn wijze, geleerde mannen en vrouwen uit Mexico die een soort eigen samenleving vormden om de spirituele kennis en praktijken van de oude wijzen te onderzoeken en te behouden. De leer meesters werden door de eeuwen heen gevoed met de kennis en de overdracht zorgde dat de kennis behouden bleef. Een van de leermeesters was Don Miguel Ruiz.

Hij verhaalt hoe kinderen, door aandachtig te luisteren naar school, thuis en/of kerk hun gedachten vormen. Kinderen geloven alles wat volwassenen zeggen. Maar ze leren ook heel goed hoe ze aandacht van anderen kunnen trekken. Kinderen doen dat vaak heel nadrukkelijk en luidruchtig. De behoefte aan aandacht kan steeds sterker worden en zet zich dan in het volwassen leven voort. Kinderen worden zo op jonge leeftijd al geïndoctrineerd, gestuurd en middels prijzen en straffen gevormd, waarbij het “vrije denken” wordt ingekaderd. Ruiz deelt met ons een oud Tolteeks recept voor geluk en innerlijke vrijheid, het zijn leefregels die zorgen dat mensen dingen door een andere bril gaan bekijken.

De vier inzichten die Ruiz met ons deelt zijn

 1. Wees onberispelijk in je woorden.
  Spreek met integriteit. Zeg alleen wat je meent. Doe jezelf niet tekort met woorden en roddel niet over anderen. Gebruik de macht van je woorden om waarheid en liefde te bewerkstelligen;
 2. Vat niets persoonlijk op
  Niets wat andere mensen doen is vanwege jou. Wat anderen doen en zeggen is een projectie van hun eigen werkelijkheid. Als je immuun bent voor de meningen en daden van anderen val je niet ten prooi aan nodeloos lijden
 3. Ga niet uit van veronderstellingen
  Heb de moed vragen te stellen en aan te geven wat je werkelijk wilt. Communiceer zo duidelijk mogelijk om misverstanden, teleurstelling en drama te vermijden;
 4. Doe altijd je best
  Je best doen kan van moment tot moment verschillen. Het kan heel anders zijn naar gelang je ziek bent of gezond. Doe in iedere situatie gewoon je best, dan zal je jezelf niets te verwijten hebben of ergens spijt van hebben.

Door deze leefregels consequent toe te passen kunnen we zelf als het ware ons eigen geluk en welzijn creëren. We nemen onze eigen verantwoordelijkheid hierin en kunnen hierdoor sturing geven.

Het zijn eenvoudige inzichten, het ligt zo voor de hand. En we kunnen iedere dag beginnen om het toe te passen om zo onze innerlijke vrijheid te gaan ervaren. En dus geluk.

Veel leesplezier!

Waar sta je?

Wil je snel een eerste beeld krijgen waar je staat in je carrière en wat je wensen, ambities en drijfveren zijn als het gaat om werk en werkkring? Van Ede & Partners heeft hiervoor een eenvoudige test ontwikkeld. De test bestaat uit 12 vragen, invullen kost maximaal 4 minuten. Je ontvangt direct na het invullen de uitslag. Hierbij drukken wij in een percentage uit in welke mate jouw behoeften bij de aanpak van Van Ede & Partners passen.

In 4 minuten weten waar je staat