Carrière switch – van manager naar business consultant

Carrière switch – van manager naar business consultant

Hij is een professional in de verzekeringswereld. Hij heeft voor diverse maatschappijen gewerkt. Hij heeft ervaring met marketing en (verander)management. Hij is een analyticus én een goede communicator. Hij neemt mensen mee naar het beoogde doel. Hij wil impact maken en een echte bijdrage leveren. Ook is hij politiek geëngageerd en heeft ambities. Hij wil op termijn wethouder of gemeenteraadslid worden. Hij wil zich verder ontwikkelen. Zijn werkgever ziet dat niet en geeft onvoldoende ruimte. Dat leidt tot spanning. Okay, dan ga ik weg. Maar wat dan?

Persoonlijke analyse

Hij volgt een traject bij Van Ede & Partners. Hij heeft behoefte aan loopbaanbegeleiding. Het is niet de vraag of dit talent een nieuwe bestemming gaat vinden, maar wanneer en in welke hoedanigheid? Samen met zijn consulent analyseert hij zijn persoonlijkheid, zijn talenten, zijn drijfveren en zijn waarden. Hij gaat diep, produceert veel materiaal om mee te werken, dat maakt het niet makkelijker. Hij worstelt. Maar na een tijdje wikken en wegen valt ‘het’ dan uit de lucht. Hij weet wat hij wil.

Netwerken

Zijn zoekrichting is business consultancy. Daarin kan hij zijn analytische en communicatieve vaardigheden kwijt. Hij gaat zich oriënteren en spreekt veel mensen uit zijn netwerk. Hij is een netwerker van nature. En dan gaat het snel. Hij wordt geïntroduceerd bij een club business
consultants. Hij onderzoekt hoe zij werken, hun methodes, hun uitdagingen en hun plezier. Het netwerkgesprek met deze club evolueert tot een serieuze oriëntatie op de baan als business consultant. Hij voldoet aan drie van de vier criteria. Zijn commerciële kracht wordt betwijfeld.

Overtuigend (jezelf) verkopen

Wat is dat, commerciële kracht? Wat betekent dat voor deze consultants? Hij bespreekt deze vraag met zijn consulent bij Van Ede & Partners. Het leert de methode van Overtuigend jezelf verkopen. Het antwoord moet hij vinden bij de klant.. de club business consultants. Waaraan hebben zij behoefte en voldoet hij aan hun criteria? Hij doet onderzoek en verifieert of zijn bevindingen juist zijn. Dat blijkt zo te zijn. Samen met de business consultants komen ze tot het inzicht dat hij voldoet aan hun commerciële criteria. Dat verandert de situatie. Er zijn duidelijke wederzijdse voordelen en ze gaan samen aan de slag. Ze gaan samenwerken en hij doet na een eerste opdracht vele andere opdrachten samen met deze business consultancy.

Een nieuwe carrière

Deze professional is nu zelfstandig business consultant. Binnen van Ede lid van de Outer Circle; hij geeft advies aan nieuwe cliënten. En, geeft workshops Overtuigend (jezelf) verkopen. Samen met zijn oude consulent.

 

Andere interessante artikelen 

Hoe vervolgt Bob zijn carrière naar beste kunnen?

Klik hier om te lezen

Spiegeltje aan de wand - van financieel manager naar B-tje anders

Klik hier om te lezen

Podcast: Hoe vervolgt Bob zijn carrière naar beste kunnen?

Klik hier om te luisteren