8 Tips om te netwerken, ook tijdens lockdown

8 Tips om te netwerken, ook tijdens lockdown

Hoe zet je stappen (of je eerste stap), ook tijdens de lockdown, om je netwerk te activeren en uit te breiden?

Ruim 60 cliënten en 8 loopbaancoaches van Van Ede & Partners Amsterdam kwamen online samen om te brainstormen over dit thema. Laat je inspireren door de tips die onze cliënten en loopbaancoaches uitwisselden om op een andere manier te denken. Dat geeft nieuwe perspectieven en energie. En daardoor word je gemotiveerder om actief een netwerk op te bouwen. Nooit weg, toch? Zeker in deze lockdownfase.

Hoe zet je de eerste stap?

Netwerken werkt! Stap dus uit je bubbel en plan je eerste ‘netwerkdates’. Geef dit prioriteit. Vind je een live afspraak een te grote stap voor een eerste ontmoeting? Verlaag dan je eigen drempel en spreek digitaal af, dit kost vaak minder moeite dan een live afspraak plannen. Maak het niet groter dan het is om met ‘vreemden’ contact te leggen, denk niet voor de ander.

Word lid van het Van Ede & Partners Netwerk op LinkedIn

Het Van Ede & Partners Netwerk is uitsluitend toegankelijk voor (oud) cliënten en medewerkers van Van Ede & Partners en bestaat uit bijna 5.000 mensen met wie je contact kunt opnemen. Hoe vind je de persoon die je zoekt? Door een oproep te plaatsen over met wie je in contact wil komen, over welke sector je meer wil weten, wat er komt kijken bij een functie die jij ambieert. Als cliënt van Van Ede & Partners ontvang je een uitnodiging om lid te worden van dit netwerk. 

Waar?

Je kunt met mensen wandelen of bijvoorbeeld virtueel koffiedrinken. Neem eens deel aan online meetups, workshops, webinars, dat zijn momenten waarop je makkelijk in contact komt met nieuwe mensen. Zoek discussie/interessegroepen op de sociale media rondom thema’s die voor jou relevant zijn en sluit je bij hen aan. Blijf focussen op wat wel mogelijk is. Ook screen contact is echt contact en door verbinding met anderen krijg je nieuwe inzichten. Zo kan je ook deze lockdownfase goed benutten!

Met wie?

Begin bij je inner circle, mensen die je goed kent. Werk daarna je weg gestaag ‘naar buiten’. Haal contacten aan met mensen die je al hele lange tijd niet meer hebt gezien, zowel zakelijk als vriendschappelijk. Maak bewust en expliciet een plaat van je netwerk, en de sterktes en zwaktes daarin. Je loopbaancoach kan je, waar nodig, hierbij adviseren.

LinkedIn is een geweldig tool om in contact te komen met mensen. Zorg dus dat je LinkedInprofiel altijd up to date is en maak er gebruik van! Loop eens kritisch door je LinkedIn connecties, wie van hen vervult jouw droom?

Hoe bereid je je voor?

Vind de balans tussen 'maak het niet te zwaar' en 'bereid het goed voor'. Stel een aantal vragen op voor je netwerkgesprek, neem daar ook ‘hoe kan ik’ vragen in mee. Formuleer een doel voor jezelf voor het gesprek. Hoewel een netwerkgesprek géén sollicitatiegesprek is, is de voorbereiding voor beide gesprekken vergelijkbaar. Binnenkort plaatsen we hier een artikel waarin we het verschil uitleggen tussen en netwerkgesprek en een sollicitatiegesprek. Hou de pagina loopbaanartikelen dus in de gaten.

Het gesprek

Stel je vragen en luister goed naar wat de ander je vertelt. Toon interesse. Vraag je gesprekspartner aan het einde van jullie ontmoeting of hij/zij tips heeft die nog niet aan de orde zijn gekomen. En probeer altijd één of twee nieuwe contacten te krijgen door te vragen: Ken jij nog anderen met wie ik over dit onderwerp kan praten?

Follow up

Stuur na je gesprek een bericht om de persoon te bedanken voor zijn/haar tijd en input. Dit ligt voor de hand, maar wordt vaak vergeten. Benoem eventueel wat je aan het gesprek hebt gehad.

Wat kan actief netwerken jou brengen?

Door verbinding te leggen en te houden met de ontwikkelingen en personen in je vakgebied blijf je op de hoogte van wat nu relevant is. Je krijgt nieuwe perspectieven en energie. Je doet inspiratie op om op een andere manier te denken en je wordt gemotiveerder om actief een netwerk op te bouwen.

Tot slot, een wijs advies van de loopbaancoaches bij Van Ede & Partners:

Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kunt doen!
Door het te doen, word je er vanzelf steeds beter in.

Wil je regelmatig loopbaantips zien? Volg onze LinkedIn pagina.

Ga naar onze LinkedIn pagina

Heb je vragen of wil je meer weten?

Maak een vrijblijvende afspraak