Wie is hier de Loopbaanprofessional?

  • Ach meneer: ”Ik kom en doe mijn ding, van acht tot vijf en verder zoeken de hoge heren(M/V) het maar uit”.

    Tim Arends       28 april 2015

Heel regelmatig kom ik ze tegen deze noeste werkers, de doordouwers, de harde kern. In elke onderneming zijn zij te vinden en als je de tijd neemt om met ze verder te praten, naar ze te luisteren, dan blijkt er onder deze quasi onverschilligheid een echt hart voor de zaak te kloppen. Zij zijn vaak degenen geweest die met hun inzet en hun bereidheid om dat stapje extra te zetten mee de basis hebben gelegd voor menig mooie organisatie. Diezelfde organisatie die hen inmiddels als vast bestanddeel is gaan beschouwen, als voor altijd, vastgeroest, als deel van het inventaris.


Zij herkenden de signalen al, toen op de kantoren nog alles in orde leek..


Het is over deze mensen dat het management spreekt als de mannen en vrouwen op de vloer, zij die toch vooral op hun verantwoordelijkheid moeten worden gewezen en waarbij de verandermanager zoekt naar manieren om hen erbij te betrekken, de HR manager naar methodes om hen verder te helpen ontwikkelen en daartoe alweer het volgende onderzoek uit de kast trekt.

Daarbij wordt vaak vergeten dat deze mensen al deze kwaliteiten al lang hebben laten zien. Zij hebben de onstuimige groei meegemaakt die extra inspanningen vroeg. En ook de moeilijke tijden, ja zelfs de recessie. Zij herkenden de signalen al, toen op de kantoren nog alles in orde leek, de orderboeken nog gevuld. Zij merkten al lang dat de voorraden opliepen, collega’s vertrokken en de leveranciers terughoudender werden. De uitleveringen opschoven. Zij hebben offers gebracht en de spanningen thuis gedeeld.

Deze mensen zijn in mijn ogen de echte loopbaanprofessionals!

Om met deze mensen het plezier in hun dagelijks werk weer terug te vinden en hen te bevrijden van doorgeslagen bureaucratie en bestuurlijk onvermogen, te zien dat er met hun kennis en enthousiasme vaart gegeven kan worden aan het aangaan van de uitdagingen van vandaag, daarin schuilt voor mij het wezen van mijn ambacht!

Ik prijs mij gelukkig dat ik hen onder het label van ‘Lean’, ‘efficiencyverbeteringen’ of welk ander label ook, kan helpen om hun bijdrage weer van gewicht te laten zijn. Deze aanpak blijkt telkens weer een bron van enorme, onvermoede en daarmee gratis reserves.

Tim Arends
Interim Professional

Goed artikel?

Delen op

Kennismaken?

Zoek een vestiging bij u in de buurt en maak vrijblijvend een afspraak

Maak een afspraak

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.