Werken met de zelfanalyse

  • Iedereen die zoekt naar een nieuwe uitdaging in zijn werk, begint bij Van Ede & Partners met het schrijven van een zelfanalyse. De methodiek van de zelfanalyse komt voort uit het biografische werken. Hierbij reflecteer je op je eigen levensverhaal. Het biedt een kans om stil te staan en de balans op te maken. Daarbij blik je terug en vooruit en ga je in gesprek met je Zelf. Zoals een cliënt het laatst zo mooi verwoordde: ‘Het bracht rust in mijn hoofd!

    Jutta König       1 maart 2016

Druk druk druk …

We leven in complexe tijden. Er wordt veel van ons gevraagd: de 24-uurseconomie, de globalisering en al die ballen die we moeten hooghouden. Media, internet en e-mail gaan maar door en vragen om directe beantwoording. Er is altijd (te) veel te doen, we rennen ons rot en worden geleefd door alle verantwoordelijkheden en verplichtingen om ons heen. Wij lijden vaak aan keuzestress. Het aantal mensen met een depressie of een burn-out groeit gestaag. We nemen te weinig tijd om ons af te vragen of wat we doen, ook is wat we wíllen doen. Word ik er blij van en ben ik ervoor in de wieg gelegd?

Ik werk al vijftien jaar als psycholoog bij Van Ede & Partners en ervaar het lezen van de intieme zelfanalyse-verhalen nog steeds als een geschenk. Wat bijzonder om iemands persoonlijke verhalen te mogen lezen. Vragen die gesteld worden in de handleiding van de zelfanalyse zijn bijvoorbeeld:

  • Beschrijf een ervaring waar je trots op bent of blij van wordt?
  • Vraag mensen in je omgeving een verhaal over je te schrijven, waar je goed in bent en waar zij kritisch op zijn?
  • Wat zijn je dromen?

 

Het talent opsporen

Ik ben iedere keer benieuwd om de persoon achter de zelfanalyse te ontmoeten. We ‘lopen dan een eindje samen op’ en verkennen wat er tussen de regels door beschreven staat in de zelfanalyse. De achievements, ervaringen waar mensen bijzonder trots op zijn, leveren een schat aan inzichten op over waar iemands talent ligt. Als we dan samen naar talenten zoeken, beginnen mensen te stralen. Zij realiseren zich dan dat wat zij zo gewoon vinden, eigenlijk iets is wat juist heel bijzonder is. Ook de valkuil en uitdaging van een bepaald talent doet vaak kwartjes vallen.

 

Meerstemmigheid en dialoog

De meerstemmigheid van posities in het zelf worden zichtbaar in de zelfanalyse:  door de verschillende activiteiten die mensen in hun leven ondernemen ontwikkelen zich vele verschillende posities in het zelf, allen met een eigen verhaal en een eigen stem. Soms bestaan er machtsverhoudingen tussen verschillende stemmen in het zelf. Een voorbeeld: De vaderpositie die het moet afleggen tegenover de ambitieuze zakenman. Of de creativiteit die er nog als klein kind was, maar die ondergesneeuwd raakte door een scheiding van de ouders, waardoor verantwoordelijkheid te vroeg op jonge schouders kwam te rusten. Door een dialoog tussen verschillende posities op gang te brengen, ontstaan vaak nieuwe inzichten. De overlevingsstrategieën die gebruikt worden om het hoofd boven water te houden, worden zichtbaar. Vaak ontdekken clienten dat ze die nog steeds toepassen, terwijl het eigenlijk niet meer nodig is.

 

Zoiets gun je toch iedereen?

Uit de beschouwende gesprekken ontwikkelt zich dan een nieuw perspectief. Dan kan er op een nieuwe manier naar het levensverhaal gekeken worden en worden nieuwe lijnen uitgezet. Toen ik laatst in het kader van Van Ede 141 (de actie die Van Ede & Partners heeft opgezet om vluchtelingen organisaties te ondersteunen in het begeleiden van vluchtelingen naar de arbeidsmarkt),  vertelde dat wij op deze manier ook met hoogopgeleide vluchtelingen werken, zei mijn gesprekspartner: ‘Zoiets gun je toch iedereen!’

Goed artikel?

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.