Wat is jouw verhaal?

  • Als cliënt bij Van Ede & Partners start je met het schrijven van je eigen levensverhaal. Op een gestructureerde manier zoeken we samen naar jouw talenten, drijfveren, normen en waarden. We proberen de patronen en de ritmes in je leven te ontdekken. We behandelen de eigenschappen die je bij je geboorte meekrijgt: karakter, temperament, energie en fysiek uiterlijk. Vaak levert dit verrassende, nieuwe inzichten op.

          10 mei 2016

Begin een nieuw hoofdstuk
Het idee jouw levensverhaal scherp te krijgen, sluit aan op de visie van de Amerikaanse gedragswetenschapper Mark Savickas. Hij hield in 2013 op een internationaal congres een warm pleidooi voor de biografische, oftewel de narratieve methode: ‘Biographicity: Using your story as a bridge to transitions’. Ons verhaal bepaalt onze toekomst en hoe we omgaan met toekomstige obstakels en veranderingen. Het is belangrijk om de tijd te nemen anders over zaken te denken en zaken te heroverwegen. Als één hoofdstuk eindigt, moet je beginnen aan een nieuw hoofdstuk.

Zonder profiel geen verhaal
Je eigen verhaal goed kennen om daarmee in te spelen op veranderingen is tegenwoordig des te belangrijker. Zelfsturing en zelfbesturing zijn hot items in zowel werk- als leefomgeving. We worden niet meer automatisch gevraagd voor vacatures, maar moeten onszelf meer dan ooit laten zien. Experts zien aanpassingsvermogen en identiteit dan ook als dé competenties van nu. Zonder profiel geen verhaal om te vertellen en zonder identiteit geen zichtbaarheid. Ook interne zichtbaarheid is belangrijk. Er is immers geen omgevingszekerheid meer; de zekerheid moet uit ons zelf komen.

Naar career development
We gaan dan ook van ‘career development’ naar ‘career management’. Het vaste carrièrepad is verdwenen. Iedereen moet nu zelf werken aan zijn vaardigheden en kennis. Privé, werk, studie, hobby en nevenactiviteiten zijn middelen om die te ontwikkelen. We laten ermee zien wie we zijn en gebruiken ze om ons eigen levensverhaal samen te stellen. Uit ons verleden halen we kracht om de toekomst tegemoet te treden.

Verrassende wending
Uiteindelijk leidt dit ertoe dat we samen jouw eigen verhaal helder maken. Zo deed ik onlangs de loopbaanbegeleiding van een teamleider uit de zorg. Zijn functie was door een fusie verdwenen. Zijn CV was nogal summier. Voor het bestuur van de sportvereniging waar hij actief was, regelde hij veel dingen. Hij kon het niet laten te onderzoeken of hij scherper kon inkopen of processen kon verbeteren. Je kon dat scharen onder ‘facilitair management’. We waren zo gericht op de zorg en teamleidersfuncties, dat we deze mogelijkheid over het hoofd zagen. Tijdens een tussengesprek met de werkgever kwam dit onderwerp naar boven. De werkgever zag hem direct in een dergelijke functie. Kortom, het contract met de interim-manager werd beëindigd en hij kon direct in een nieuwe functie beginnen. Vaak geeft het schrijven van een levensverhaal dus een verrassende wending aan carrières.

 

 

Goed artikel?

21 lezers vinden dit een goed artikel

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.