Wat heb jij nodig om te kunnen bloeien in je werk?

Talent alleen is niet genoeg voor succes. Talent heeft passie nodig. Want alleen met passie breng je de inzet en het uithoudingsvermogen op om je talent te ontwikkelen. Toch leidt ook die combinatie niet automatisch tot bloei. Soms moet je gewoon verpotten.

 

Talent is als een bloembol. Het is de bron voor groei en bloei.
In de kern van de bol zit je persoonlijke aanleg om je te manifesteren met die talenten, daar zitten je drijfveren.

talenten bloembol

Als die bloembol in de verkeerde grond zit, gaat het mis. De bol verschrompelt, verzuurt of verrot. De energie trekt eruit, er zal geen bloem gaan boeien. En de omgeving zal de bloembol steeds minder waarderen, omdat de potentie niet zichtbaar is.

In mijn praktijk als intaker voor outplacementtrajecten kom ik het geregeld tegen. Ik spreek veel mensen met talenten en de passie om die talenten de ruimte te geven. Maar die bij gebrek aan vruchtbare grond voor hun talent toch dreigen te verdorren.

Herken je dit:

  • Je hebt jarenlang succesvol gewerkt, krijgt een nieuwe baas met een leiderschapsstijl die niet bij je past en plotseling stokt het.
  • Je hebt je altijd met hart en ziel voor je bedrijf ingezet, er volgt een overname, een nieuwe werkcultuur en je talent loopt vast.
  • Je verandert van baan, en opeens blijkt het succes dat je had in de vorige omgeving niet langer herhaalbaar.
  • Je wordt overgeplaatst naar andere vestiging, met een net andere werksfeer. Binnen een jaar is alle passie verdwenen.
  • Je werkt al 25 jaar voor dezelfde werkgever, in ongeveer dezelfde baan. Het ging altijd goed maar de passie is langzaam weggevloeid.
    De grond is uitgeput. En jij ook.

Het treurige is: in dit soort situaties ga je vaak ook echt slechter presteren. De passie verdwijnt, het talent verbleekt. Met als gevolg: onzekerheid, energieverlies, verminderd zelfvertrouwen. Een neerwaartse spiraal. Richting outplacement, of een verbetertraject dat in deze omgeving vaak kansloos is, of erger nog: een burn-out.

Wat voorkomt erger ?

Erken dat je in de verkeerde grond staat.

Als de werkwaarden, werkcultuur of rol die je invult niet meer bij je kloppen, gaat er niks meer bloeien. Dat ligt niet aan jouw talent, maar aan de voedingsbodem. Er gaat vaak een heel proces aan vooraf voordat iemand dit herkent en erkent. Maar het resultaat is bevrijdend. Ik vind het prachtig om te zien hoe, als dat besef doordringt, cliënten direct opleven. Want met dat besef komt er weer zelfwaardering en zicht op kansen voor herstel en verbetering. Het geeft hoop en  de moed om nieuwe grond te zoeken waar het talent wél tot bloei komen. Elders, want de grond in een bedrijf is meestal een gegeven.

In onze praktijk komt het dan ook regelmatig voor dat loopbaantrajecten uiteindelijk omgezet worden in een outplacement. Omdat van beide kanten erkend wordt dat een nieuwe stap een stap voorwaarts is.

Durf jij het aan?

Een onvruchtbare biotoop verlaten vergt moed en vertrouwen. Ontdekken wat voor biotoop voor jou wél vruchtbaar is, is bovendien een queeste.

Mijn passie is het om mensen daarbij te helpen. Om ze te begeleiden in hun zoektocht naar de randvoorwaarden die nodig zijn om hun talenten tot bloei te laten komen. Om de verantwoordelijkheid te nemen voor hun talent en passie. Om ze aan te moedigen om daarvoor te gaan staan en er het gesprek over aan te gaan. Spannend? Zeker. Maar het is het waard. Jouw talent is het waard.

Terug naar Blogs

Waar sta je?

Wil je snel een eerste beeld krijgen waar je staat in je carrière en wat je wensen, ambities en drijfveren zijn als het gaat om werk en werkkring? Van Ede & Partners heeft hiervoor een eenvoudige test ontwikkeld. De test bestaat uit 12 vragen, invullen kost maximaal 4 minuten. Je ontvangt direct na het invullen de uitslag. Hierbij drukken wij in een percentage uit in welke mate jouw behoeften bij de aanpak van Van Ede & Partners passen.

In 4 minuten weten waar je staat