Verlangen

  • Het was een uitgesproken lange man. Bedachtzaam en zorgvuldig formulerend stelde hij zichzelf voor. Dit was onze nieuwe bestuurder met financiën in zijn portefeuille. Het leek me een prettige, aardige vent. En ik kreeg gelijk.

          1 mei 2015

Stevig financieel beleid, inzicht in financieringsstromen, behoedzaam management; allemaal op zijn grote lijf geschreven. Jaar in jaar uit was hij binnen ons bedrijf het baken voor de financiële heksenketel van overheidssubsidies, derde geldstromen, rendement op eigen vermogen, reserves en hoe die aan te wenden, beleidskaders voor (semi)-overheid, et cetera. 


Zijn blik werd anders, zijn weekendbaard bleef langer staan


Gaandeweg zag ik onze bestuurder veranderen. Aanvankelijk was het moeilijk onder woorden te brengen; zijn blik werd anders, zijn weekendbaard bleef langer staan, zijn overhemden werden gewaagder, zijn schoenen spraken van een vleug rock ‘n’ roll die me eerder niet waren opgevallen. Het was een trage, maar gestage metamorfose. Zijn lach werd anders, melodieuzer. Alsof er innerlijk een plan bij hem groeide waarover hij een binnenpretje had.

Toen kwam het bedrijfsfeest. De start van een nieuw seizoen. De presentatrice die de middag aan elkaar praatte, interviewde onze bestuurder – ze werkte naar een einde toe. Applaus. “Ik heb ook nog iets speciaal voor jou”, zei hij onverwacht, pakte zijn gitaar, en begon, met zijn lange lijf, een prachtige en gevoelige ballade te zingen. Iedereen was muisstil. De presentatrice had tranen in haar ogen. Was dit onze financiële man?

Niet veel later kwam het grote nieuws. Hij had de overstap gemaakt naar een van de mooiste poptempels van ons land. Zijn nieuwe omgeving paste hem als een handschoen. Mijn oude bestuurder werkt daar nog steeds, als financieel-zakelijk brein, omgeven door de inspiratie en muziek die hem zo na aan zijn hart ligt. Was is het prachtig om iemand naar zijn bestemming toe te zien groeien, en wat kan iemand je raken als hij vanuit zijn hart spreekt – of zingt!

 

Goed artikel?

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.