Verkiezingen: als je graag door wilt gaan voor een volgende termijn

Verkiezingen: als je graag door wilt gaan voor een volgende termijn

De afgelopen weken maakten een aantal wethouders een afspraak met me. Soms willen ze een volgende termijn als wethouder niet meer maar soms is er juist wel een wens om door te gaan. De vraag die ik vaak te horen kreeg was: hoe verder te gaan?

Bij een aantal bleek al doorvragend dat de keus niet zozeer was of ze herkozen zouden worden of op de lijst zouden komen. Maar het bleek te gaan om balans of om energie. 

Het werken in het publieke domein als bestuurder vraagt veel. Het vanzelfsprekende respect van vroeger is er niet meer. En niet zelden leer je eelt kweken omdat mensen op internet van hun hart geen moordkuil maken. En daarbij nemen ze meteen de hele familie op de korrel. En daar gaat de balans een rol spelen.

De kandidaten die ik sprak waren stuk voor stuk bevlogen om de grote vraagstukken, waarmee overheden te maken hebben, op te lossen. Te zorgen voor besluiten met draagvlak in de samenleving en daar zetten ze zich met hart en ziel voor in. Ze geloven in wat ze doen en doen dat met bewonderingswaardige passie en inzet.


Maar hun energie lekt weg:
- als het gezin wordt betrokken in negatieve social media uitingen;
- als de fractiegenoten een eigen koers varen. Een bestuurder is niet alleen lid van de partij, maar ook lid van een college en daar moeten soms compromissen worden gesloten in het algemene belang;
- als de eenzaamheid van het vak tegen gaat staan.

Mijn ervaring is dat een goed gesprek kan helpen om vanuit eigen kracht dit mooie ambt met plezier uit te oefenen. Een goed gesprek geeft tijd om te reflecteren, om zaken op een rij te zetten en om even te ontsnappen aan de eenzaamheid van het vak.


Daarom bieden wij een executive coachprogramma voor de bestuurder en teambegeleiding voor het
College van B&W. Als Van Ede & Partners zijn we al ruim 12 jaar, als preferred supplier, betrokken bij het begeleiden van (ex-)bestuurders.

Heb je interesse om als bestuurder af en toe een goed coachgesprek te hebben? Maak dan nu vrijblijvend een (bel)afspraak met een van onze consulenten. 

www.vanede.nl of bel 038-421 02 88/050- 312 34 85

Annemarie Resink

Is werkzaam bij: