Uit j​e schulp kruipen om te kunnen groeien

  • Om naar buiten te gaan, moet je eerst een reis naar binnen maken. Het klinkt misschien zweverig, maar het is wel waar, kwam ik achter tijdens mijn loopbaantraject bij Van Ede & Partners.

    Marieke Oosterom, cliënte       21 juli 2016

Een kreeft is een klein zacht dier in een grote harde schel. Als een kreeft ouder wordt en groeit, dan is het - zo heb ik begrepen - alleen het zachte beest daarbinnen dat groeit, zijn schel zet niet mee uit. Hierdoor komt een kreeft in zijn groeiproces op een gegeven moment als het ware bekneld te zitten in zijn schel. Hij groeit uit zijn jas, voelt zich oncomfortabel en gestrest. Wanneer een kreeft zich zo onprettig voelt, trekt hij zich terug onder een steen om zijn te kleine schel van zich af te werpen en een nieuwe te maken, waarin hij weer ruimte heeft om te groeien. Deze transitie als metafoor spreekt mij aan.
Ik heb namelijk zelf zo'n groeiproces doorgemaakt in mijn carrière.

Krap behuisd 
Acht jaar heb ik voor mijn vorige baas gewerkt. Ik kwam nog nat achter de oren binnen en leerde vanaf dag 1 ontzettend veel. Ik bekleedde verschillende functies en bleef me daardoor steeds ontwikkelen. Totdat ik op een dag merkte dat ik stil stond. Mijn uitdagende baan was een dagelijks trucje geworden en ik ontwikkelde me niet meer. Ik had geen ruimte meer om te groeien.

Net zoals de kreeft, begon ik me oncomfortabel te voelen. Dat uitte zich in gevoelens van stress en verveling. Ik wist één ding:
dit wil ik niet langer, ik wil hieruit!

'Een jonge slimme meid als jij heeft zo een nieuwe baan!', hoorde ik van alle kanten. Een jaar lang schreef ik het eelt op mijn vingers aan sollicitatiebrieven maar kreeg alleen maar standaard afwijzingen terug. 

Ik werd steeds wanhopiger en legde de lat steeds lager. Een uur reistijd heen en terug iedere dag? Doe maar! Ik werd uitgenodigd voor een paar gesprekken voor functies of bedrijven waar ik achteraf gezien helemaal niet geschikt voor was of waar ik me echt niet prettig zou voelen. Maar dat maakte me niet uit, als ik maar weg kon. Van vervolggesprekken kwam het niet en ik voelde me steeds ellendiger.

Reis naar binnen
Ik sprak op een dag met een vriend over mijn zoektocht, en mijn verhaal klonk hem heel bekend in de oren. Hij was net gestart als ZZP'er maar had daarvoor een loopbaantraject afgerond en raadde me aan om me daar eens in te verdiepen. 

Na wat inlees- en informeerwerk bij Van Ede & Partners - en nadat ik de zoveelste afwijsbrief op een sollicitatie binnen had gekregen - trok ik de stoute schoenen aan. Dit kon niet langer zo doorgaan. Ik startte met een loopbaantraject bij Van Ede & Partners in Zeist waarbij de focus zou liggen op mijn kernkwaliteiten, waarden, drijfveren en randvoorwaarden voor een nieuwe betrekking. Daarna zou ik klaar zijn om uit te vliegen en zelf mijn bestemming te vinden. 

Zelfreflectie
Als een vleugellamme vogel zat ik bij de eerste 1-op-1-gesprekken met mijn consulent. Het was soms confronterend en emotioneel, maar er werd me veel duidelijk. Als de kreeft die zich terugtrekt in een grot begon ik aan een fase van zelfreflectie. Stukje bij beetje leerde ik mezelf opnieuw kennen, ik sloot hoofdstukken uit het verleden af en kwam in aanraking met kwaliteiten waarvan ik niet eens wist dat ik ze bezat. Ik begon uit mijn schulp te kruipen.

Mijn zelfvertrouwen groeide en ik zegde mijn baan op zonder dat ik een nieuwe baan had. Iedereen verklaarde me voor gek. Maar deze stap bleek, tot mijn eigen verbazing, in mijn voordeel te werken. Mijn openheid werd gewaardeerd en wanneer ik de situatie uit de doeken deed, hadden mensen begrip en vonden velen het juist stoer dat ik deze stap had gezet. 

Onder een steen
Tijdens de uren met mijn consulent en de intensieve groepstrainingen maakte ik de 'reis naar binnen'. En doordat ik niet meer bezig was met vluchten, maar me focuste op het scherp stellen van mijn doel, werd ik weer een interessante kandidaatwerknemer. Zonder überhaupt een sollicitatiebrief te hoeven sturen, had ik plotsklaps twee concrete en interessante baanaanbiedingen om uit te kiezen! 

Ik heb mijn nieuwe bestemming gevonden en dat heb ik mede te danken aan Van Ede & Partners. En ondanks dat ik mijn nieuwe schel met ruimte voor groei al heb gevonden, maak ik mijn loopbaantraject af om te kunnen blijven toetsen dat ik op de juiste plek zit. En te kunnen herkennen wanneer het weer tijd is om tijdelijk onder een steen te gaan leven en de reis naar binnen opnieuw af te leggen.

Goed artikel?

6 lezers vinden dit een goed artikel

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.