Een leven in en na de politiek

Een leven in en na de politiek

Het kan niemand zijn ontgaan dat de ontwikkelingen in het politieke veld sterk aan verandering onderhevig zijn. Zelf heb ik in mijn politiek-bestuurlijke carrière van ruim 16 jaar gezien dat een aantal parameters stevig veranderd is.

Onlangs heb ik de overstap gemaakt naar het consulentschap bij Van Ede & Partners om (ex-)politici te begeleiden. Het blad ‘Binnenlands Bestuur’ publiceert met regelmaat hoeveel bestuurders vroegtijdig hun post verlaten, gewild of ongewild. Dit gebeurt op zowel lokaal, provinciaal als landelijk niveau. Het uitdienen van een periode en gaan voor een tweede of meer is al geruime tijd voor de meesten niet meer vanzelfsprekend, maar de laatste jaren - en ik verwacht de komende jaren - zal dit nog dynamischer zijn. Actief zijn in de politiek of als bestuurder is een echt vak en om het aantrekkelijk te houden vraagt dit naar mijn ervaring aandacht om mensen enthousiast te maken en te houden voor de politiek. Ik ben ervan overtuigd dat het bloed bij velen blijft kruipen naar het willen inzetten voor het algemeen maatschappelijk belang.

Wat echt anders is dan tot enkele jaren geleden is de realiteit dat het steeds vaker bij een grote groep een tijdelijke functie is. Je voorbereiden hierop en daarna je blijven ontwikkelen voor de toekomst binnen en of buiten de politiek wordt vaak als logisch gezien, maar schiet er te vaak bij in.
Voorbereiden is bij jezelf te onderzoeken waar je het beste tot je recht komt in de politiek: politicus, bestuurder, adviseur, welke partij of niet …? Wat gaat dit betekenen voor jezelf, maar ook voor je directe omgeving? Begeleid worden tijdens de actieve periode stelt dezelfde vragen en misschien nog wel meer: hoe doe ik het, pas ik hier nog, is mijn vizier wel open, wat ga ik hierna doen?

Voor veruit de meesten zal er ook nog een lange werkperiode zijn na het politiek/bestuurlijke leven. Velen willen niet terug naar de baan van voor die periode en vaak wil men ook de opgedane kennis en kunde blijven inzetten binnen en of buiten de politiek. Ik heb zelf ervaren welke stereotypen er leven over politiek bestuurders. Ik dacht dat mijn brede kennis op het gemeentelijke domein een pré zou zijn. Niet dus. Achteraf had ik meer in moeten zetten op een specialisatie, op resultaten, die mij ook later een weg zou bieden voor een vervolg-carrière.

Dit verkennen, echt gaan voelen in jezelf, moet je tijdig gaan doen. Voorkom dat je later teleurgesteld raakt, in een diep gat valt, je onbegrepen voelt, je privé en/of inkomen zwaar wordt geraakt. Zorg voor een plan B/C/D. Neem de ruimte om jouw bagage dusdanig te maken dat je zelf de keuzes kan maken uit een onafhankelijk gevoel en op jouw eigen gekozen moment.

Ik heb dit pad belopen en dit proces vroeg tijd. Ik had de omstandigheden gecreëerd om echt vanuit onafhankelijkheid keuzes te kunnen maken. Was dit een makkelijk proces? Zeker niet. Het is rouwen, geconfronteerd worden met de werkelijkheid dat je netwerk belangrijk is, maar dat je het vooral zelf moet doen. Ondanks dat ik een mooie opbouw had was het proces van de omslag die ik wilde zwaar. Diep van binnen wist ik het wel, maar toch heb ik gesolliciteerd op banen die pasten bij mijn verleden, daar waar headhunters mij met mijn kwaliteiten plaatsten. Ik ging mee in die stroom van waardering. Maar ondertussen leidden mijn persoonlijke ontwikkeling en coaching mij tot andere inzichten. Na deze zeer leerzame periode, die ook goed was om het leven drastisch om te gooien, ben ik op mijn plek gekomen. De komende jaren weet ik wat ik wil. Nog maar slechts 54 jaar en ik ga mij echt richten op waar mijn hart blij van wordt, waar ik adrenaline voel stromen.

Ik gun dit iedereen, waar de richting ook naartoe gaat. Maar zonder goede sparring, begeleiding, trainingen, confrontaties en juiste privé omstandigheden was ik er niet gekomen. Gun het jezelf om dit voor jezelf te organiseren. Ik spreek je graag!

Tjeerd van Bekkum