Succes in tijden van crisis

  • Als ik wel eens met het openbaar vervoer reis, zie ik mensen die constant met hun neus op schermpjes gedrukt zitten. Ze zien niets van de wereld om hen heen en maken er geen contact mee. Opgesloten in hun eigen virtuele wereldje. Druk met hun werk?

    Miriam ter Braak       25 februari 2015

Als communicatie manager moest ik ook altijd bereikbaar zijn. Dat gaf veel onrust. Mijn vader zei ooit eens: ‘Het is niet belangrijk wat je doet, maar hoe je het doet’.

Onlangs moest ik aan zijn uitspraak denken toen ik over het boek Thrive las, dat in het Nederlands is verschenen onder de titel ‘Het nieuwe succes: een toekomst vol kracht, wijsheid en evenwicht’. De schrijfster Arianna Huffington, hoofdredacteur van de gerenommeerde nieuws en blog site ‘The Huffington Post’, betoogt daarin dat het tijd is om succes te herdefiniëren als iets anders dan het bezit van geld en macht. Volgens haar moeten we om een succesvol leven te leiden meer ‘welzijn, wijsheid, verwondering en vrijgevigheid’ in ons leven integreren.

Arianna Huffington startte the Huffington Post in 2005 en heeft sindsdien al vele prijzen gewonnen, waaronder de Pullitzerprijs voor journalistiek. In haar boek Thrive (‘floreer’) beschrijft ze hoe ze om dit te bereiken 18 uur per dag werkte, waarna ze in 2007 een burn-out kreeg. En zoals niet ongebruikelijk, leidde die tot nieuwe inzichten. Het deed haar beseffen dat onze huidige normen voor succes een desastreus effect hebben op ons welzijn, omdat ze meestal samengaan met overwerk, stress en een chronisch slaaptekort.


"Het is niet belangrijk wat je doet, maar hoe je het doet"


Daarom besloot ze haar levensstijl radicaal te veranderen. Door dagelijkse meditaties bijvoorbeeld, maar ook door het loslaten van de druk van sociale media. Tijdens haar vakanties kijkt ze nu niet meer constant op haar mobieltje en deelt ze de verhalen die ze van haar dochters hoort niet meer op Facebook. Verder is ze van vier/vijf uur slaap naar zeven/acht uur slaap gegaan. Haar boodschap is nu: ‘Sleep your way to the top’. Dat heeft haar naast succes veel rust en welzijn gebracht. En daar kunnen wij gerust een voorbeeld aan nemen.

Diegenen die net zoals ik momenteel geen betaalde baan hebben kunnen wat mij betreft hun zegeningen tellen en hun tijd gebruiken door hun levensstijl aan te passen. Zo eet ik nu gezonder, beweeg ik meer en geniet ik van al het moois dat het leven te bieden heeft. Daarnaast volg ik allerlei cursussen, zoals columns schrijven en Spaans, om mijn inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Nu komt het er natuurlijk op aan om die verbeterde levensstijl vast te houden zodra er zich weer een baan aandient. Want het gaat er niet alleen maar om wat je doet, maar vooral ook hoe je iets doet.

Goed artikel?

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.