Nu weten wat je straks had moeten doen

  • Als je mensen aan het einde van hun loopbaan vraagt wat ze achteraf anders hadden willen doen, levert dat interessante antwoorden op. Als eerste wordt genoemd: meer tijd voor reflectie. Tijd om vragen te stellen, zoals ‘Hoe goed ben ik eigenlijk bezig?’ en ‘Wil ik op deze wijze mijn werk en mijn leven inrichten?’ Het tweede antwoord is: meer moed. Een echte verandering aangaan zoals het omgooien van je carrière. Als derde wordt genoemd: een grotere bijdrage leveren. Aan de wereld, maar ook aan belangrijke zaken dichtbij huis, zoals de opvoeding van de kinderen. Boeiende en ook herkenbare antwoorden. Je kunt je afvragen welke verlangens daarachter schuil gaan.

    Hans Boer       15 december 2015

Waarom meer tijd voor reflectie ?

Reflectie is jezelf vragen stellen die een eerlijk antwoord verdienen. Daarmee leer je jezelf kennen en ga je beseffen wat goed voor je is in je leven en in je werk. Reflecteren helpt dus om de juiste koers te bepalen. Daarmee kun je vrede hebben met wie je bent en met wat je doet. Het verlangen naar tijd voor reflectie, is dus het verlangen om die vrede te kunnen ervaren.

En wat doet iemand verlangen naar moed?

Moed betekent je buiten je comfortzone begeven. In de comfortzone gaat het leven z’n gangetje, niet altijd ideaal, maar je weet wat je hebt. Buiten de comfortzone liggen de kansen en lonkt het geluk, maar loeren ook de gevaren. Kabbelen in de comfortzone is wel aantrekkelijk, maar heeft ook een prijs: het houdt je leven klein en daarmee hou je ook jezelf klein. Je zult nooit al je talenten leren kennen en nooit van het nieuwe en onverwachte genieten. Het verlangen naar moed is misschien wel het verlangen naar een groter en meer vervuld leven.

En waarom hadden mensen meer willen bijdragen? 

Natuurlijk is het fijn om anderen te helpen, maar volgens mij zit het echte verlangen dieper. Door bij te dragen aan het leven en geluk van anderen, leef je voort in de herinnering. Daarmee overstijg je je sterfelijke bestaan. Je lichaam is straks wel weg, maar jouw betekenis niet! En daarmee ben je de dood een beetje te slim af. We willen toch allemaal dat ons leven betekenis heeft gehad en dat we iets blijvends achterlaten?

Reflectie, moed en bijdrage voor het nieuwe jaar

Reflectie, moed en bijdrage. Mooie thema’s om een jaar mee af sluiten en om er goede voornemens aan te verbinden voor het nieuwe jaar. Cliënten van Van Ede & Partners zijn alvast in een bijzondere positie, want er is tijd voor reflectie, de noodzaak moed te tonen en de kans om een waardevolle bijdrage te leveren. En dat is nou je bestemming bereiken.

Goed artikel?

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.