Regie op je loopbaan is een illusie. Of toch niet?

Regie op je loopbaan is een illusie. Of toch niet?

Het hele idee van regie op je loopbaan heeft voor mij iets tegenstrijdigs. Als ik er op de zen-manier naar kijk, zeg ik: ‘Regie is een illusie. Laat vooral los.’ Maar het brengt je een heel eind om jezelf en de wereld te leren kennen door te verkennen.

De regie kwijtraken in je loopbaan kan je zomaar overkomen. Zeker als je best comfortabel zit en al genoeg aan je hoofd hebt, zoals zorg voor je gezin en je hypotheek. Dan is het verleidelijk om steeds de volgende stap te nemen die je leidinggevende voor je bepaalt. Voordat je het weet, zit je in een rol die niet meer bij jou past; je bent het contact met jezelf kwijtgeraakt, of met de buitenwereld.

Volgen wat je aangeboden wordt, kan leiden tot tunnelvisie. Want zolang je tevreden bent, kun je je beperken tot wat in je eigen kleine kring gebeurt, dichtbij. Dat heeft als risico dat je uit het oog verliest wat er achter de volgende heuvel of om de hoek gebeurt. Zo gaat het vaak.

Ik heb het zelf meegemaakt, toen ik met twee collega’s van Philips een bedrijf had opgericht om een veelbelovende technologie verder uit te bouwen. We boekten goede resultaten, maar ik kwam in een rol waarbij taken hoorden die niet bij mij pasten: leveranciers selecteren, onderhandelen over prijzen, mensen najagen, de druk opvoeren. Het gevolg was dat ik het contact kwijtraakte met de inhoud en de technologie die mij bezielde, en op een gegeven moment dicht tegen een burn-out aan zat.

Wil je dat risico niet lopen, dan is het belangrijk om af en toe afstand te nemen. Om boven op die heuvel te gaan staan en te kijken wat erachter zit. Of juist om de hoek, of naar jezelf, en te voelen of je nog op het juiste pad zit. Dat is hoe ik regie zou omschrijven: in verbinding blijven met jezelf en de wereld, om te weten wat je kunt en wat je nodig hebt, maar ook om kansen en veranderingen te zien en te omarmen.

Zelf schrijf ik tegenwoordig elk jaar mijn verwachtingen op: wat ik voel, waar ik zou willen zijn over een jaar, wat ik van de functie verwacht. Doordat ik deze ‘criteria’ op papier heb gezet, ben ik me er sterker van bewust en begeleiden ze mij gaandeweg. In december evalueer ik ze. Een belangrijk proces, dat mij helpt vroeg signalen te herkennen en keuzes te maken waar ik achter sta.

Als je je bewust bent van wat je kan en wat je wil, zal je ondervinden dat je uiteindelijk op de juiste plek uitkomt. Daarvoor is het wel belangrijk dat je deelt met anderen wat je zoekt, waar je staat, wie je bent, wat je visie is. Dat je daarmee naar buiten treedt. In je onmiddellijke omgeving, maar ook door bijvoorbeeld naar evenementen en bijeenkomsten te gaan, opleidingen te volgen, je online kenbaar te maken. Op die manier help je anderen jou te helpen: ze worden deelgenoten van je toekomst.

Jezelf zichtbaar en kenbaar maken vergt moed. Net zoals jezelf ontdekken en experimenteren met wat bij je past. Zeker wanneer je jarenlang in je bekende kring bent blijven doorlopen en nauwelijks naar buiten hebt gekeken. Maar het levert ook veel op. Bij Van Ede & Partners begeleiden we je graag in dat proces. Wil je meer weten, neem dan gerust contact op: https://www.vanede.nl/nl/contact/.

Michel Decré

Is werkzaam bij:

E-mail: Michel Decré

Ook interessant:

Waar sta je?

Wil je snel een eerste beeld krijgen waar je staat in je carrière en wat je wensen, ambities en drijfveren zijn als het gaat om werk en werkkring? Van Ede & Partners heeft hiervoor een eenvoudige test ontwikkeld. De test bestaat uit 12 vragen, invullen kost maximaal 4 minuten. Je ontvangt direct na het invullen de uitslag. Hierbij drukken wij in een percentage uit in welke mate jouw behoeften bij de aanpak van Van Ede & Partners passen.

In 4 minuten weten waar je staat