Met deze sleutel kan ik deuren openen

  • Ruim 20 procent van de werkgevers geeft aan hun personeel via LinkedIn te zoeken. Een pakkend profiel is daarom van groot belang. Voor de meeste Nederlandse werkzoekenden is dit inmiddels bekend, maar hoe zit dat met vluchtelingen die een baan zoeken in Nederland?

    Saskia Visser en Julia Blauwkuip       6 juni 2016

Enthousiaste buddy’s
Met dat idee organiseerde de vestiging van Van Ede & Partners in Arnhem een training voor vluchtelingen uit Syrië en Uganda. De insteek van de training was om concreet met hen aan de slag te gaan met LinkedIn. Als enorme, openbare database biedt het een optimale kans om jezelf te profileren en actief te netwerken. Zes vluchtelingen werden gekoppeld aan zes cliënten van Van Ede & Partners. De cliënten boden aan om als buddy een handje te komen helpen. Zij hadden zelf net hun profielen aangescherpt.

De deelnemende groep vluchtelingen bestond uit drie ingenieurs, een landbouwdeskundige, een docente basisonderwijs en een modeontwerper. 

linkedin training

Inge van Erkel, een enthousiaste loopbaanprofessional, leidde de sessie. Zij legde uit wat de vele mogelijkheden van LinkedIn zijn en met elkaar gaven de aanwezigen stap voor stap vorm aan het profiel. De vluchtelingen zaten twee aan twee achter de laptop om er direct mee aan de slag te gaan. In het Nederlands natuurlijk, want dat is de taal die ze spreken en schrijven.

Inspirerende middag
Voor het maken van een goed profiel moesten de deelnemers op zoek naar de juiste trefwoorden en synoniemen. Dit ging gepaard met de nodige humor en tegelijk ontstonden er mooie dialogen. De buddy’s vroegen de deelnemers naar datgene wat hen onderscheidt. Daar moesten ze goed over nadenken, waarna ze het antwoord helder formuleerden. Het was een hele puzzel om het profiel zodanig in te richten dat het goed laat zien wie je bent, wat je kunt en waar je voor staat.

Al met al waren alle deelnemers aan het eind van de middag een mooi resultaat en een bijzondere ervaring rijker. Iedereen vanuit een andere optiek. Zo concludeerde een van de vluchtelingen: “Eerder keek ik alleen naar LinkedIn, maar nu begrijp ik waarom ik een profiel heb. Het heeft mij een sleutel gegeven en nu kan ik de deur openmaken. Dat maakt me blij.” Ook voor de buddy’s was het een inspirerende middag.

LinkedIn training Van Ede & Partners

Bevorderen integratie
Toevallig vond deze training juist plaats op de dag waarop het Rijk en de Nederlandse grote gemeenten het zogenaamde Uitwerkingsakkoord Verhoogde Asielstroom sloten. Dit akkoord moet asielzoekers met een verblijfsvergunning helpen werk te vinden, om op die manier de zeer gewenste integratie in onze samenleving te bevorderen. Een integratie, die in de fijne samenwerking op deze mooie voorjaarsmiddag al voelbaar werd.

 

Goed artikel?

7 lezers vinden dit een goed artikel

Delen op

Careers that matter

© Van Ede & Partners. All rights reserved.