Regie op je loopbaan: zo zeg je nee zonder schuldgevoel

Nee. Voor mij was het lange tijd het moeilijkste woord uit het woordenboek. Ik zei nooit nee. Al werd ik keer op keer op mijn vrije dag gebeld met allerlei verzoeken. Ik buffelde door. Tot ik op een dag aan de kant van de snelweg stond met een plastic zakje tegen het hyperventileren, en een passerende agent voor mij besloot dat ik zo niet naar mijn werk kon. Op dat moment nam híj de regie voor mij. Dat doe ik nu zelf.

Geen nee zeggen is een vorm van de regie loslaten. Met als risico dat je te veel hooi op je vork neemt en te weinig stilstaat bij wat je zélf wil. Bij je eigen verantwoordelijkheid voor je werkgeluk, je ontwikkeling, je volgende stappen. Je laat je meevoeren van A naar B, en straks heb je geen idee hoe je ergens gekomen bent. Vind dan de weg nog maar eens terug.

Als loopbaancoach kom ik ze veel tegen, talentvolle professionals die ergens beland zijn. Die in de waan van het werk zijn vergeten waar ze goed in zijn.
Die niet zelf aan het stuur zitten en de weg niet meer weten. En nu zijn ze overgeleverd aan wat zich aandient. Bij Van Ede & Partners leggen we samen met hen de zoektocht af om weer helder voor de geest te krijgen wat ze zélf komen brengen.

De belangrijkste les die ik geleerd heb toen ik zelf in die zoektocht zat, is dat nee zeggen tegen een ander ja zeggen tegen jezelf betekent. Ik leerde nee zeggen zonder schuldgevoel. Want ik voelde me schuldig als ik nee zei. Dan dacht ik: als ik het niet doe, moet iemand anders aan de bak. Terwijl ik gewoon had moeten zeggen: ‘Nee, er zit al te veel in mijn tas, als je er nog iets bij stopt, vallen er dingen uit.’

Nee zeggen zonder schuldgevoel blijkt niet zo moeilijk als je je realiseert dat nee helemaal niet hoeft te betekenen dat je een ander teleurstelt, of afwijst, of iets weigert. Effectief nee zeggen begint met niet te snel ja zeggen.

Mijn gouden tip: vraag bedenktijd.

Zelf doe ik dat tegenwoordig vaak. Bijvoorbeeld toen een goede kennis vroeg of ze in onze boerderij haar 50e verjaardag mocht vieren, toevallig in de week dat ik met mijn gezin op wintersport was. Ik voelde me er niet gemakkelijk bij, al die vreemde mensen in huis. Dus zei ik haar dat ik erover wilde nadenken.
In overleg met mijn man liet ik haar de volgende dag weten dat zij en haar gasten welkom waren ná onze vakantie. Waarop zij besloot haar verjaardag toch op de dag zelf te vieren, in haar eigen huis. No hard feelings.

Het gaat erom dat je de tijd neemt om je besluit te nemen, om te doorvoelen wat dat besluit betekent. Hoe wil ik het? Hoe ben ik eerlijk? Hoe blijf ik trouw aan mezelf? In je privéleven én in je loopbaan. Komt een afspraak niet uit?
Dan betekent nee niet dat je geen afspraak maakt, maar op zoek gaat naar een gunstiger moment. Hetzelfde als je geen tijd hebt voor een taak, of een voorstel niet direct accepteert. Het is ja tegen de vraag maar nee tegen het moment.
Of de aanpak. Het is een handreiking om samen tot een alternatief te komen. Tot een ja waar iedereen zich prettig bij voelt. Met jou aan het stuur.

Doe nu de Van Ede Test.

Terug naar Blogs
Kita Lebesque WVD-180906-048 HR.jpg

B.L.M. (Kita) Lebesque

E-mail: B.L.M. (Kita) Lebesque

Waar sta je?

Wil je snel een eerste beeld krijgen waar je staat in je carrière en wat je wensen, ambities en drijfveren zijn als het gaat om werk en werkkring? Van Ede & Partners heeft hiervoor een eenvoudige test ontwikkeld. De test bestaat uit 12 vragen, invullen kost maximaal 4 minuten. Je ontvangt direct na het invullen de uitslag. Hierbij drukken wij in een percentage uit in welke mate jouw behoeften bij de aanpak van Van Ede & Partners passen.

In 4 minuten weten waar je staat